anemija u trudnoci.jpg

Ishrana trudnica je vječna i neiscrpna tema. Naime, ne samo tokom devet mjeseci blagoslovenog stanja, već i dok planirate trudnoću, posebno je potrebno povesti računa o ishrani, jer namirnice koje konzumirate direktno utiču na razvoj ploda.

Konkretno, tema ovog teksta će biti manjak gvožđa, što je kod trudnica česta pojava, jer su bebi potrebne veće količine ovog minerala.

Sve informacije i korisne savjete na ovu temu daje nutricionista Anita Altrerov.

Anemija u trudnoći je vrlo česta pojava jer su tada potrebe za gvožđem mnogo veće.

Plod i placenta se snabdijevaju gvožđem preko majke tokom cijele trudnoće, zatim tokom porođaja uslijed gubitka krvi dolazi do smanjenja zaliha gvožđa zbog krvarenja, a naročito nakon porođaja u prvih mjesec dana.

Zato je najbolje da ukoliko planirate trudnoću unosite u tom periodu namirnice bogate gvožđem i da se tako pripremite za sve što slijedi.

Ukoliko tokom trudnoće dođe do anemije onda posebno obratiti pažnju na ishranu.

Suplemente uzimati samo po preporuci ljekara, ako je neophodno.

Prvi znaci anemije su pospanost, umor, tromost, bljedilo, poremećaj sna. Tokom trudnoće trudnice svakog mjeseca kontrolišu krvnu sliku tako da i ako dođe do ovog stanja brzo će uočiti problem.

Ono što je bitno i utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca su makro i mikronutrijenti koji se nalaze u hrani, a to su proteini, ugljeni hidrati, neki vitamini i minerali.

Proteini imaju uticaja na stvaranje eritrocita, a naročito hematogenih AK- glutamina, histidina i triptofana.

Za sintezu hemoglobina moraju se unijeti proteini životinjskog porijekla-meso( juneće, pileće, ćureće) i iznutrice, riba i jaja.

Ugljeni hidrati su nosioci antianemijskih faktora. Tu spadaju leguminoze i žitarice, zatim povrće i voće.

Bitno je da se žitarice potapaju u vodi, najbolje veče prije upotrebe, kako bi se oslobodila fitinska kiselina koja otežava apsorpciju gvožđa.

Od žitarica se preporučuju integralne žitarice - ovas, raž, ječam, pšenica, kukuruz, a od leguminoza grašak, boranija, pasulj, sočivo.

Zeleno lisnato povrće poput spanaća, blitve, zelja treba kombinovati sa mliječnim ili kiselo-mliječnim proizvodima jer se tako oksalna kiselina iz povrća vezuje za kalcijum iz mlijeka, i na taj način se spriječava nastajanje oksalatnih kristala u mokraćnim putevima.

Od voća se posebno preporučuju maline, kupine, jagode, borovnice, aronija, zatim citrusno voće - limun, pomorandža, kivi, suvo voće-kajsije, šljive, smokve i jezgrasto voće - bademi, lješnici, orasi.

Vitamini B kompleksa su bitni za liječenje anemije, naročito B1, B2, kao i niacin i folna kiselina. Oni se nalaze u žitaricama, leguminozama i povrću.

Vitamin A i vitamin C su značajni jer povećavaju otpornost prema infekcijama, a vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa i ubrzava sintezu hemoglobina.

Vitamin A se nalazi u ribi, zatim u voću i povrću, a vitamin C u voću i povrću.

Pored dobro izbalansirane ishrane, ponekad je potrebno koristiti i neke dodatke.

Umjesto vještačkih suplemenata probajte neke prirodne preparate.

Ove tri kombinacije koje možete napraviti kod kuće, ne zahtijevaju mnogo vremena, a vrlo su efikasne i što je najbitnije zdrave i prirodne, pored toga što su dobre za gvožđe odlični su i za imunitet.

1.Suvo voće u medu

100 g meda

1 limun - samo malo ostrugati koru

100 g oraha

100 g suvog gvožđa

100 g suvih kajsija

Voće samljeti u blenderu i na kraju pomiješati sa medom ručno, plastičnom ili drvenom kašikom. Uzimati 2-3 puta dnevno po 1 kafenu kašiku.

2. Voće i kopriva u medu

100 g meda

100 g badema

30 g suve koprive

100 g borovnica ili aronije (suve ili smrznute)

1 limun

Limunu ostrugati koru i izblendirati sa bademima, u to dodati med, borovnice i koprivu i lijepo izmješati. Uzimati po 1 kafenu kašiku 2 do 3 puta dnevno.

3. Sok od aronije i limuna

1 čašicu cijeđenog soka aronije pomiješati sa pola nacijeđenog limuna i popiti ujutro i uveče.