Opadanje kose.jpg

Umjereno opadanje kose prilikom češljanja, farbanja i pravljenja različitih frizura je normalna pojava, ali kada kosa opada konstantno i vlasi se pronalaze svugdje po kući vrijeme je za promjenu. Pravilna njega i ishrana značajno mogu uticati na kvalitet kose. 

Uravnotežena ishrana

Kosa zahtijeva zdravu hranu, tačnije namirnice koje će tijelu obezbijediti vitamine i minerale. Unošenje dovoljne količine povrća, voća, sjemenki, orašastih plodova, proteina iz mesa i jaja dovodi do jačanje folikula kose.

Rigorozne dijete slabe imunitet i zbog njih kosa može opadati. Takođe radikalan prelaz na drugačiji režim ishrane, kao što je veganstvo je šok za organizam, pa nutricionisti savjetuju da se svaka promjena sprovodi korak po korak.

Uključiti sumplemente u ishranu

Ovo je savjet broj dva, nakon obroka možete konzumirati suplemente koji jačaju kosu, nokte i čine kožu ljepšom. Okvakva vrsta suplemenata sadrži proteine koji ubrzano regenerišu kosu i kožu. 

Anemija je još jedan od razloga za gubitak kose, ljekari preporučuju analizu krvne slike kako bi se provjerilo koji vitamini nedostaju.

Takođe, dehidpacija može dovesti do pojačanog opadanja kose. Neophodno je unositi dovoljnu količinu vode u organizam, a zaslađeni sokovi nisu zamjena za vodu.

Primjena nježnijih preparate za njegu kose

Suviše jaki preparati za kosu mogu uticati na opadanje. Jasno je da svi preparati za njegu kose prolaze kontrolu ali neki od njih sadrže jake sulfate koji agresivno čiste tjeme glave i isisavaju vodu. Koža na površini tjemena ostaje suva i vremenom dlaka gubi snagu, postaje lomljiva a kosa počinje da opada.

Mogu se koristiti proizvodi na prirodnoj bazi kada kosa učestalo opada. Ipak, najbolji savjet je posjeta dermatologu jer ni jedan prirodni preparat ne garantuje uspjeh, a stručnjak zna da odredi uzrok problema i prepiše adekvatnu terapiju.

Da li se može spriječiti opadanje kose i u kojoj mjeri?

Opadanje kose može se spriječiti ukoliko ona nije uslovljena genetskom predispozicijom. Svi ostali problemi mogu se riješiti. U situaciji kada kosa prekomijerno opada stručnjaci savjetuju da se farbanje, feniranje i stilizovanje odlože na neko vrijeme i broj preparata za njegu kose svede na minimum.

Takođe, bitno je izbaciti iz upotrebe jake šampone, regeneratore, pjene i lakove za kosu. Da bi kosa rasla brže i da bi se lakše oporavila prednost treba dati prirodnim preparatima i uljima. Ricinusovo ulje ima veliku moć kada je rast kose u pitanju. Ono se nanosi na tjeme glave i ostavi nekoliko sati da djeluje. Ovaj tretman se ponavlja bar jednom nedeljno, kako bi se vidjeli rezultati. 

Kada je opadanje kose normalno?

Istraživanja su pokazala da sa glave opadne oko 100 dlaka u toku dana, a pošto ih je nemoguće izbrojati, mora se procijeniti kada kosa opada više nego inače. Kosa može da opada i kada je organizam pod velikim stresom ili kada se mijenja godišnje doba, kada nedostaju određeni vitamini, prilikom čestog farbanja ili skorog korišćenja blanša. 

Ipak, opadanje kose može da se desi i zbog bolesti, zato je neophodno pronaći uzrok i adekvatno ga tretirati.