dugakosa(1).png

Mala promjena u svakodnevnim navikama može vam pomoći da regenerišete korjen kose i ojačate vlasi, što samo po sebi pospješuje rast.

U narednim redovima možete pročitati kako na jednostavan način da podstaknete rast kose.

Redovno šišajte kosu

Kada uklonimo oštećene vrhove kosa dobija na volumenu, izgleda ljepše i zdravije, a samim tim je primjetnija.

Niko sa sigurnošću ne može da potvrdi mit o bržem rastu kose nakon šišanja, ali frizeri tvrde da ako skratite nekoliko centimetara na svakih tri do šest mjeseci kosa će izgledati bujnije i ljepše.

To može podstaknuti želju za dodatnom njegom kose i sve što trebate da uradite je da ostanete strpljivi kako bi došli do željene dužine.

Nemojte prati kosu često

Svakodnevno pranje kose je štetno, perite kosu najviše dva puta nedjeljno, u suprotnom možete narušiti pH vrijednost kože glave.

Učestalim pranjem kose sa tjemena se skida prirodan sebum koji štiti od bakterija i gljivica i time se stvaraju dodatni problemi samom korjenu kose i pospješuje opadanje.

Dubinska hidratacija

Ukoliko farbate kosu primjetili ste da često postane suva i lomljiva. U tom slučaju potrebna joj je dubinska hidratacija što predstavlja popularan tretman u frizerskim salonima.

Prirodne maske koje se prave kod kuće mogu predstavljati prvu pomoć, nanosite ih na kosu jednom nedjeljno i trenutno je hidrirajte kako bi blistala do sljedećeg pranja.

Nemojte često češljati kosu

Svakodnevnim češljanjem kose gubi se mnogo više vlasi od predviđenog, zato predlažemo da oblikujete kosu nakon pranja i da je sljedeći dan ne češljate već lagano prođete prstima kroz nju.

Pokušajte da češljate kosu svaki drugi dan, na osnovu iskustva pokazalo se da se može sačuvati volumen kose ali i pospješiti postepeno njen rast.

Pored toga nemojte zaboraviti da kosu ne treba češljati dok je mokra.

Dopustite kosi da se odmori

Kosi je potreban odmor od različitih tretmana, pogotovo ako koristite tople prese za oblikovanje kose.

Pokušajte da pronađete različite tehnike oblikovanja kose koje uključuju krpice, pletenice, tako da vaša kosa bude uvijena, ili joj dopustite da se prirodno osuši i prošetajte je u svom originalnom izdanju.

Budite hrabri, promijenite navike koje dodatno isušuju vaše vlasi i vidjećete da se kosa lagano oporavlja i mnogo brže raste.