maske za kosu.jpg

Da li je i vaša kosa suva nakon pranja? Beživotna je nakon feniranja i vrhovi se uvijaju tako da iznova morate da je oblikujete?

Sasvim je razumljivo što ne želite tek tako da se odreknete dugačke kose, zato je vrijeme za pripremu prirodnih maski koje dubinski hidriraju kosu.

Prirodne maske za suvu kosu savršene su u zimskim mjesecima kada vlaga iz vazduha dodatno narušava kvalitet vlasi i čini kosu beživotnom.

Maska od kvasca

Kvasac djeluje poput keratina, zaglađuje oštećene vrhove kose i vitaminom B podstiče regeneraciju kose i čini vlasi mekim i nježnim na dodir.

Pritom će nas ovakva maska sačuvati od naelektrisanja kose u zimskim danima i dodatnog isušenja.

Priprema se jednostavno, potrebno vam je 250ml vode, dvije kašike meda i jedna kocka kvasca (mada možete koristiti i kašiku suvog kvasca).

Stavite vodu da proključa, sklonite sa izvora toplote i zatim u njoj rastvorite kvasac uz neprestano miješanje.

Kada se pripremljena smjesa ohladi dodajte med, ako med dodate u vrelu smjesu on će izgubiti antioksidanse i time narušiti kvalitet maske.

Masku nanesite na mokru kosu, a zatim je uvijte u peškir ili foliju kako bi se vlasi zagrijale i otvorile tako da prihvate aktivne sastojke iz prirodne maske.

Nakon pola sata raščešljajte kosu polako i isperite je šamponom.

Maska od banane

Banana podstiče regeneraciju kose ali i rast novih vlasi zahvaljujući vitaminu E, pritom je bogata proteinima koji kosu zaglađuju i daju joj baršunast izgled.

Za pripremu maske od banane potrebna vam je jedna banana i dvije do tri kašike rastopljenog kokosovog ulja, savjetujemo vam da sastojke izblendirate kako bi lakše nanijeli masku na kosu.

Ovu masku možete nanositi na suvu kosu ako je jako oštećena, prespavati sa njom i time omogućiti vlasima dubinsku hidrataciju.

Popularano je nanošenje maske od banane na pojedinačne pramenove, koji su debljine prsta i koji se zavijaju u aluminijumsku foliju, a zatim na desetak minuta zagrijavaju fenom.

Na ovaj način podstičete upijanje hranljivih materija i dobijate instant efekat mekane i baršunaste kose.

Maska od avokada

Avokado je bogat vitaminom A i oleinskom kiselinom koje podstiču jačanje korijena kose, sprečavaju njeno opadanje i obnavljaju samu kožu glave.

Kada je koža glave zdrava i hidrirana korijen kose postaje jači.

Izblendirajte jedan avokado i pomiješajte sa tri kašike maslinovog ulja, nanosite temeljno od korijena kose ka vrhovima.

Možete tokom nanošenja blago izmasirati tjeme glave prstima i podstaći cirukulaciju.

Masku pripremajte jednom do dva puta nedjeljno i nakon mjesec dana primijetićete da je vaša suva kosa dobila svježinu i sjaj koji su joj nedostajali.

Maska držite do pola sata, nakon toga operite kosu na klasičan način.