keratin.png

Kada je kosa suva potrebna joj je maska za hidrataciju. U narednim redovima možete pronaći recept za odličnu prirodnu masku koja njeguje kosu poput keratina.

Potrebni sastojci:

1 banana

300 ml vode

2 kašike sjemena lana

Zašto baš ovi sastojci?

Lan je bogat vitaminom B, ali i vitaminom E koji je poznat kao savršen vitamin za podsticaj regeneracije dlake, korijena kose i kože glave.

Pored toga sadrži proteine i masne kiseline koje dubinski hidriraju vlasi i samim tim kosa manje pati uslijed naglih promjena vremena i vlage iz vazduha.

Banana dodatno hrani suve i ispucale krajeve kose. Njeni proteini i vitamini su se pokazali dobrim kada je zatvaranje folikula dlake u pitanju, što spriječava pucanje krajeva kose.

Ovaj tretman vas može spasiti i odložiti šišanje, ali i pomoći u slučaju kada morate odložiti odlazak kod frizera na profesionalni tretman.

Kombinacija sjemena lana i banane djeluje poput keratina jer podstiče ispravljanje kose, pa je savršena za žene koje svakodnevno tretiraju kosu toplim presama. 

Način pripreme:

Zagrijati vodu u šerpi i prije nego što provri dodati sjeme lana i neprestano miješati narednih 10 minuta. Skloniti sa ringle i ostaviti smjesu da se lagano hladi.

Izgnječiti jednu bananu i zatim provjeriti da li se lanena voda pretvorila u blago želatinastu masu.

Ukoliko jeste, želatinastu masu prebaciti u posudu u kojoj je banana, a sjemenke lana baciti. U želatinastoj masi nalaze se svi hranljivi sastojci lana.

Masku nanijeti na mokru kosu i ostaviti 20 minuta da djeluje. Zatim temeljno isprati kosu.