njega kose na moru.jpg

Možda se i vi žalite na ispucale krajeve kose i bezvoljno zakazujete šišanje nakon ljetovanja, zato što su voda i sunce odmorili vaše tijelo i um, ali u potpunosti oštetili vlasi kose.

Kako se izboriti sa ovim oštećenjima ili je još bolje pitanje kako zaštititi kosu od negativnih promjena tokom ljetovanja?

Pitali smo profesionalne frizere za savjet, kako kosu sačuvati od slane vode ali i negativnog UV zračenja koje je lomi.

Nemojte češljati kosu dok je mokra

Na odmoru često želimo da naša kosa izgleda besprekorno i na plaži i u toku večernjih časova, pa je mnogo više češljamo čak i dok je mokra što oštećuje vlasi.

Izbjegavajte svakodnevno češljanje mokre kose, sasvim je dovoljno da prođete prstima kroz kosu na plaži kako bi napravili željeni oblik i spriječili da se zamrsi, svakodnevnim grubim češljanjem pospješićete lomljenje i opadanje tako da na kraju vašeg odmora kosa bude izmorena.

Ukoliko ne možete da izdržite bez željene frizure, razmislite o pletenicama koje su moderne i uredne.

Koristite sprej sa UV zaštitom za kosu

Kako bi kosu zaštitili on negativnog UV zračenja na plaži koristite sprej sa SPF faktorom, koji njeguje kosu i spriječava oštećenja i čuva vašu prirodnu vlažnost vlasi.

Sprejevi nisu toliko popularni, obično su u fokusu kreme za tijelo ali vam je pored kreme kojom ćete zaštititi kožu, zaista neopohodan ako ne želite da vaša kosa bude beživotna na kraju odmora.

Prskajte ga na vlasi nakon izlaska iz bazena, jezera, mora i generalno kada šetate i odmarate napolju na svaka dva do tri sata.

Isperite kosu nakon izlaska iz vode

U bazenima se nalazi dosta hlora koji nagriza vlasi kose, dok se u morima nalazi so koja takođe postepeno crpi vodu iz kose i tjemena glave tako da nastane perut i vaša kosa izgleda beživotno.

Profesionali frizeri preporučuju da nakon svakog uživanja u vodi odete do tuša i laganim mlazom isperete kosu, zatim je uvijete u peškir kako bi upio višak vode.

Nemojte kosu trljati peškirom da upije vlažnost jer na taj način podstičete lomljenje vlasi.

Hidrirajte kosu svakodnevno

Maske za kosu ne koristimo svakodnevno ali su na moru ili odmoru preporučljive.

Nanesite svoju omiljenu hidratantnu masku na kosu posle tuširanja na kraju dana, dopustite joj da djeluje i zatim je temeljno isperite.

Nadoknadiće vlažnost i pomoći vam svojim hranljivim sastojcima da održite kosu zdravom nakon dolaska sa odmora.