opadanje kose.jpg

Vjerovali ili ne oko pedeset posto žena se susreće sa gubitkom kose, a više od osamdeset procenata muškaraca intenzivno gubi kosu u određnom periodu života koji nije nužno povezan sa starenjem.

Predstavljamo vam najčešće uzroke opadanja kose, upoznavanje sa samom suštinom problema je ključno kako bi na pravilan način povratili željeni oblik i gustinu vlasi.

Nasledni gubitak kose

Najčešći razlog za gubitak kose je androgeni, nasledni gubitak kose koji nosimo sa sobom genetski i koji preuzimamo od svojih roditelja.

Ukoliko su vaša majka ili otac vodili bitku sa rijetkom kosom, nemojte da vas čudi opadanje i gubitak kose sa kojim se susrećete.

Usredsredite se na pravilnu njegu, jer su vlasi krhke pa su vam potrebna nježna sredstva za hidrataciju i prirodna ulja koja će podstaknuti rast nove kose i ublažiti opadanje.

Dermatolozi u ovom slučaju preporučuju presađivanje kose kao siguran tretman, koji će spasiti vašu frizuru.

Deficit vitamina

Loša ishrana utiče na naš imunitet i to je ono što svi znamo, ali zapravo utiče i na kvalitet kose. Posebno anemija, odnosno nedostatak gvožđa u tijelu slabi dlaku i utiče na opadanje kose tokom pranja ali i tokom cijelog dana - tako da vlasi pronalazite po jakni, džemperu ali i jastučnici unutar kreveta.

Ukoliko naglo primijetite da vam kosa opada najbolje je da provjerite krvnu sliku i posavjetujete se sa ljekarom, kako bi na adekvatan način ojačali svoju ishranu i samim tim zadržali ljepotu svoje kose.

Endokrini poremećaji

Kada kažemo endokrini poremećaji mislimo na disbalans koji doživljava štitna žlijezda tako da proizvodi veću ili manju količinu hormona, koji slabe vlasi kose i pospješuju njeno opadanje.

Najbolje bi bilo da posjetite ginekologa i tražite uput kako bi unutar laboratorije stručnjaci ispitali vaše hormone i kako bi na vrijeme otkrili dubinski problem koji imate u tijelu i koji ako se godinama ne tretira pravilno može izazvati i probleme sa kožom.

Obično prekomjeran umor, sanjivost, nagle promjene raspoloženja, velike osilacije u težini tijela takođe signaliziraju problem sa štitnom žlijezdom pored opadanja kose.

Razmislite o svojoj svakodnevnici i ako prepoznate simptome zakažite pregled.

Ekstremna količina stresa

Stručnjaci tvrde na osnovu mnogobrojnih istraživanja da velika količina emocionalnog ali i fizičkog stresa utiče u veoma kratkom roku na kvalitet naše kose, ona postaje lomljiva, slaba i opada.

Velika količina stresa u svega nekoliko mjeseci može napraviti drastičnu promjenu u vašem izgledu i to se najprije odnosi na gubitak kose i tada treba posvetiti posebnu pažnju sebi, razumjeti sebe i potražiti podršku kako bi se lakše izborili sa stresnim situacijama.

Dobra strana ove priče jeste da se nakon stresnog perioda kada dovedete svoje emocije i život u balans zaista vaša kosa može oporaviti u veoma kratkom roku i ponovo početi da raste.

Prekomjerno tretiranje kose toplim presama

Tretiranje kose toplim uvijačima ali i presama koje je ispravljaju je posebno popularno u proteklim godinama, mnoge žene se svakodnevno trude da toplim aparatima dostignu savršenu frizuru.

Međutim, ovakvi tretmani nisu dobri za kosu i dubinski je isušuju tako da ona postaje krhka i lomljiva.

U redu je da za važne prilike iskoristite moć presa za kosu, ali ako ih svakodnevno koristite vi gubite na kvalitetu kose.

Mnogo je bolje hidrirati kosu prirodnim uljima i blagim gelovima kako bi je lakše oblikovali i kako bi bili spremni za posao i druge dnevne aktivnosti.