sampon.jpeg

Danas je popularnost farbanja kose veća nego ikada, a samim tim postoji i širok izbor proizvoda na tržištu namijenjenih farbanoj kosi. Postoje prirodne, ali i smjele boje, kao i savremene tehnike farbanja, uz pomoć kojih možete da dobijete upravo onaj ton boje koji ste zamislili. 

Ako imate farbanu kosu, svaki proizvod koji se stavlja na nju je od velike važnosti. Šampon za farbanu kosu treba da bude bogat esencijalnim hranljivim materijama i vitaminima koji će spriječiti da se boja ispira.

Podrazumijeva se da su svi šamponi formulisani tako da čiste tjeme i vlasi, ali, šampon za farbanu kosu mora istovremeno da bude formulisan tako da omogući održavanje boje.

Važno je obratiti pažnju na sastojke u šamponima, posebno ako ste osjetljivi na određen ekstrakt ili neki hemijski sastojak. 

Izbjegavajte sulfate

Kada je u pitanju obojena kosa, sulfati su glavni krivci za oštećenja i iskrzale krajeve. Sulfati se najprije vide u količini pjene nakon šamponiranja, a nalaze se u mnogim proizvodima. Osim u šamponima ima ih u pastama za zube, u gelovima za tuširanje, sapunima za ruke, u deterdžentima. 

Sulfati su agresivni čistači koji isušuju vlasište, dovode do pojave peruti, a uzrokuju i opadanje kose. Takođe je poznato da iritiraju kožu glave i uzrokuju nakupljanje masnoće u korjenu. Ove hemikalije oduzimaju kosi prirodna ulja, što može izazvati sušenje i lomljenje kose.

Zbog toga je potrebno pripaziti na sastojke. Ukoliko se na listi nalaze sljedeći nazivi to znači da šampon u sebi sadrži sulfate: Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate.

Blagi, prirodni šamponi su dobar izbor

Ukoliko se kosa farba ili se često koristi pegla ili figaro, preporučuje se korišćenje blagog šampona kako bi se što duže održala boja i sačuvalo zdravlje kose.

Šampon koji pruža dodatnu hidrataciju posebno se preporučuje ako je kosa suva, oštećena hemikalijama ili toplotom.

Dodatna vlaga može pomoći da se izglade ispucali vrhovi, a da se istovremeno umanji kovrdžanje i mršenje.

Šamponi obogaćeni uljima

Šamponi koji sadrže masne kiseline poput laurinske (koja se nalazi u kokosovom ulju) ili linolne kiseline (kao što je ulje suncokretovog sjemena) preporučuju se za obojenu kosu.

I jedna i druga pomažu da se izgladi folikul dlake, omogućavajući mu da zadrži više vlage — što je važno jer je farbana kosa već suva od procesa farbanja.

Sredstva za zgušnjavanje poput benzofenona-4 takođe pomažu u zadržavanju vlage u pramenovima spriječavajući molekule vode da ispare.

Pripaziti na pH vrijednost

Šampon koji je pH izbalansiran je važan za obojenu kosu, jer osigurava da vlasište i koža ostanu hidrirani, što spriječava gubitak i lomljenje kose.

pH kose kreće se od 4 do 5,5, dok prosječan šampon ima pH 8 ili više. To znači da šamponiranje sa običnim šamponom može dehidrirati kožu glave, uklanjajući prirodna ulja vlasišta i ostavljajući ga podložnim oštećenjima.

Samim tim je poželjno birati šampone i balzame sa aminokiselinama (kao što je arginin), koji mogu pomoći u zaštiti obojene kose od oštećenja od sunca i faktora iz okoline poput zagađenja ili hlora u bazenima. 

Koristiti hladnu vodu prilikom ispiranja

Vruća voda isušuje kosu i otvara njenu kutikulu, što je čini ranjivom i podložnijom oštećenjima. Ukoliko imate dugu kosu, prvo operite vlasište mlakom vodom, a zatim isperite pramenove hladnom. Ne zaboravite da redovno koristite balzam i masku za kosu. 

Birajte šampon koji će kosu učiniti mekom i hidriranom, a istovremeno će omogućiti održavanje boje. Na taj način kosa će biti sjajna, a boja će biti postojanija.