kosa.jpg

Kovrdžava i talasasta kosa su u modi u posljednje vrijeme, pa je glavno pitanje kako da lokne traju duže? U nastavku možete pročitati nekoliko jednostavnih trikova kako održati lokne bujnim tokom cijelog dana, a pritom ne oštetiti kosu. Uz malo truda lokne se više neće tako lako opustiti usled vlage u vazduhu.

Izbor pravog alata za uvijanje kose

Trenutno se najboljim i najtraženijim alatom za uvijanje kose smatraju keramičke pegle i figara. Da ne bi kosu izlagali svakodnevnoj toploti možete se poslužiti klasičnim viklerima, trakama za uvijanje kose, slamčicama ili krpicama. Istina je da oduzimaju mnogo više vremena ali su i lokne trajnije.

Ukoliko je zbog nedostatka vremena neophodno koristiti figaro ili peglu, najbolje je izabrati one toplotne uređaje koji imaju zaštitu, a takođe se mogu koristiti i sprejevi koji štite kosu od toplote. 

Koristiti proizvode koji pripremaju kosu za uvijanje

Na tržištu postoje različita ulja i sprejevi koji će spriječiti vlagu da dopre do dubokih slojeva vlasi i opusti tek napravljene lokne. Ovi proizvodi uglavnom imaju divan osvježavajući miris i to je jedan od razloga zašto ih žene obožavaju. Na pojedinim proizvodima stoji napomena da se mogu koristiti prije uvijanja kose presom i da štite kosu od visokih temperatura, dok se pojedini mogu koristiti tek nakon korišćenja prese ili figara.

Koristiti lak za kosu

Dobro poznati stari trik, ali često se izbjegava jer čini kosu krutom. Međutim, profesionalni frizeri naglašavaju da nepravilno korišćenje laka za kosu čini kosu krutom, a doprinosi i nastanku peruti. Lak bi trebalo naprskati u vazduh i zatim proći kroz oblak laka tako da se on zalijepi za lokne. Pravi je spas u toku zime i hladnih, vlažnih dana.

Napravite pletenice

Na kraju dana lokne se mogu sačuvati uz nekoliko jednostavnih pletenica. Kosa će se dodatno uviti jer je isprepletana i sljedeće jutro neće biti potrebe za dodatnim uvijanjem. Na ovaj način spriječava se presovanje lokni na jastuku i neuredna frizura. 

Rastresite kosu

Kada napravite frizuru rastresite kosu. Okrenite glavu ka dole i rukama odnosno prstima prođite kroz kosu imitirajući češalj. Na ovaj način kosi se dodaje volumen i lokne se brzo oblikuju. Jedan od savjeta frizera je ne dodirivati lokne konstantno tokom dana. Lokne su najljepše kada se ne diraju rukama, jer se tada kosa manje masti i duže se zadržava zavidan volumen.