7(631).jpg

Osnovi uzroci nastanka peruti se razlikuju od osobe do osobe. Perut može nastati kao posljedica masne kože glave, ali i potpuno suve kože, koja je sklona perutanju i svrabu. Različiti preparati za kosu mogu dovesti do pojave peruti.

Dugoročna pojava peruti može stvoriti kožne bolesti i potrebno ju je izliječiti na vrijeme. Domaći recepti u borbi protiv peruti često daju dobre rezultate.

Šampon od čajevca

Ulje čajevca poznato je po svojoj antimikrobnoj moći, ubija bakterije na samoj površini kože i sprječava razvoj infekcija na tjemenu glave. Zahvaljujući svojim vitaminima ono će ojačati površinu kože i nahraniti je, sprječavajući dalji nastanak ljuspica.

Šampon je jak i može se koristiti dva puta nedjeljno, najduže dvije do tri nedjelje, nakon čega se mogu vidjeti prvi rezultati. Ukoliko je tretman potrebno ponoviti, neophodno je napraviti pauzu četiri nedjelje.

Potrebno:

200 ml kokosovog mlijeka
150 g biljnog glicerina
50 ml prirodnog tečnog sapuna (može se pronaći u apoteci)
2 kašike ulja badema
10 kapi eteričnog ulja čajevca

Nakon upotrebe šampon odložiti u frižider kako bi zadržao hranljive supstance unutar sebe, jer ne sadrži konzervans. 

Maska za kosu od kokosovog ulja

Kokosovo ulje sadrži zdrave proteine i prirodne masti koje dubinski hidriraju tjeme glave i smanjuju količinu peruti.

Pomiješati tri kašike kokosovog ulja sa dvije kašike maslinovog, kako bi se dobila smjesa koja se lako nanosi na tjeme glave, ali i cjelokupnu kosu. Masku držati na tjemenu i kosi do dvadesetak minuta, a zatim temeljno isprati. Maska se koristi jednom nedjeljno.

Ovako pripremljena maska preporučuje se ljudima sa suvom kožom glave i oštećenom kosom, ukoliko je kosa masnija bolje je usmjeriti se na šampon od čajevca. 

Hidratantni sprej od mente

Menta pomaže prilikom čišćenja glave i reguliše nivo sebuma na površini kože, što je posebno važno u toku toplih dana.

Za pripremu hidratantnog spreja od mente neophodno je u 400 ml ključale vode dodati nekoliko listova sušene nane, ostaviti da odstoji i zatim dodati po pet listova osušenog origana i ruzmarina. Nakon 24 časa procijediti.

Takođe, u procijeđeni čaj od nane se mogu dodati i eterična ulja origana i ruzmarina u istoj razmjeri. Pomiješane sastojke treba sipati u sprej bočicu i nakon pranja kose naprskati na samo tjeme, bez ispiranja. Prije svake upotrebe promućkati.