caj breza.jpg

Januar je mjesec nakon koga je većini ljudi potrebna neka vrste detoksa organizma.

Praznično opuštanje i konzumiranje većih količina hrane i pića ostavlja vidljive posljedice na našem tijelu - nadimanje, vezivanje viška vode, otečenost.

Oticanju su najčešće sklone noge, stomak, prsti na rukama, zglobovi. Može da se javi povišen krvni pritisak, zatim bolovi u zglobovima, ubrzan rad srca.

Ono što najviše zadržava tečnost (pod uslovom da nemate neku bolest kardio-vaskularnog sistema, bubrega, jetre i štitne žlijezde) je loša ishrana, loša cirkulacija i slabo kretanje.

Natrijum igra važnu ulogu u ishrani, ali takođe pretjerano konzumiranje utiče na zadržavanje vode. Unosi se u organizam putem soli, ali i prerađenih namirnica i industrijskih proizvoda, mesnih prerađevina, konzervisanih namirnica, grickalica.

Kako biste izbacili višak tečnosti, smanjite unos soli i konzervisanih i prerađenih namirnica, grickalica, izbacite alkohol, uzimajte više vode, vježbajte.

Smanjenje nadutosti i izbacivanje viška tečnosti moguće je i uz pomoć čajeva.

Od čajeva, dobri diuretici su peršun, breza, kukuruzna svila, maslačak. Ovi čajevi se piju nekoliko dana, do 7 najviše, bez nadzora ljekara.

Najbolje je uzimati ih 2 do 3 puta dnevno,15 do 30 minuta prije obroka, kao i izbjegavati ih u večernjim časovima.

1.Čaj od kukuruzne svile - 1 kafenu kašičicu preliti sa 200ml vrele vode (ne proključale) i nakon 10 minuta popiti.

2.Čaj od brezinog lista - 1 supenu  kašiku preliti sa 250ml vrele vode i nakon 10 minuta procijediti i popiti.

3.Čaj od maslačka -1 kafenu kašičicu lista maslačka preliti sa 200ml proključale vode i ostaviti da odstoji 15 minuta, procijediti i popiti. 

U ove čajeve se može dodati limun.

Pored čajeva, poželjno je povećati unos kalijuma putem hrane - zeleno lisnato povrće (kelj, kupus, brokoli, blitva, spanać), sok od paradajza i paradajz pire, sok od šargarepe, pasulj, banane, kajsije, jogurt.