strije u trudnoci.jpg

Strije u trudnoći trebamo da shvatimo kao sjećanje na predivnih devet mjeseci u našem životu nakon kojih je uslijedila velika ljubav prema djetetu.

Međutim, današnji standardi ljepote stvorili su nam pritisak da naše tijelo uvijek izgleda besprijekorno pa su strije potpuno nepoželjne.

Važno je naći sredinu i posvetiti se prevenciji koja podrazumijeva prirodne, blage načine njege kože kako bi umanjili nastanak strija i kako bi zadržali svoj prvobitni izgled tijela.

Ostanite u pokretu

Ukoliko ginekolog od vas ne zahtijeva mirovanje krećite se tokom trudnoće, umjesto napornih treninga u svoju dnevnu rutinu uvedite šetnju od minimum sat vremena.

Šetnjom ćete relaksirati um i pritom pospješiti cirkulaciju ali i spriječiti nagomilavanje kilograma i nastanak strija kako na stomaku tako i na nogama.

U prvim mjesecima trudnoće možete se usmjeriti ka nešto manje napornim treninzima istezanja kao što su vježbe joge, one će vašu kožu ali i tijelo učiniti elastičnijim.

Hidrirajte svoju kožu

Tijelo u trudnoći stvara veću količinu kolagena i proteina kao i vitamina kojima se hrani plod ali i naše tijelo, tako da problemi sa kožom nestaju pogotovo ako ste vodili bitku sa suvom kožom lica i tijela.

Na prvi pogled vaše noge i stomak biće glatki i mnoge trudnice se oduševe ovom promjenom i riješe da odmore od krema i mlijeka za tijelo.

Ovo nije baš najbolja odluka, jer ćete uz dodatnu hidrataciju smanjiti šansu za nastanak strija u toku trudnoće.

Koristite hidratantna mlijeka za tijelo na prirodnoj bazi i uživajte u njihovom mirisu, nemojte oblačiti garderobu odmah, dopustite mlijeku da djeluje desetak minuta kako bi omogućili koži dodatnu vlažnost i sačuvali je od promjena.

Masirajte tijelo prirodnim uljima

Masaža prirodnim uljima je preporučljiva za trudnice jer će vas opustiti, posebno u večernjim satima.

Obožavaju je žene u kasnoj trudnoći, olakšava bolove u nogama i pospješuje cirkulaciju tako da se osjećate bolje i rasterećenije.

Zaista ima mnogobrojne prednosti, a jedna od glavnih jeste održavanje elastičnosti kože, spriječićete nastanak strija u velikoj mjeri.

Sve što je potrebno je izabrati svoje omiljeno prirodno ulje, mi vam predlažemo kokosovo, a zatim masirati rukama noge, stomak, donji dio leđa i ruke u smjeru obrnutom od kazaljke na satu.

Masažu možete raditi kad god vam prija, a u zimskim mjesecima možete i blago zagrijati ulje prije korišćenja.

Pravilna ishrana

Ne možemo da ne pomenemo značaj pravilne ishrane, zahvaljujući kojoj će vaša beba ali i vi imati neophodne vitamine i minerale za rast i razvoj, a pritom se vaša tjelesna masa neće naglo povećati.

Samim tim ćete smanjiti šansu za nastanak strija, jer je upravo naglo i nezdravo povećanje tjelesne mase razlog za proširenje kože i njeno pucanje. Očuvajte zdrave navike!