3(40).png

Psorijaza je hronični poremećaj koji uzrokuje abnormalni rast ćelija i nakupljanje na samoj površini kože. Dodatne ćelije kože prouzrokuju suve ljuspice i suve crvene mrlje koje svrbe i ako psorijaza uznapreduje mogu postati bolne.

Istraživanja kažu da se oko 2% ljudi u svijetu susreće sa nekim od oblika psorijaze, a tačan uzrok promjena na koži nije utvrđen do danas. Važno je prepoznati je na vrijeme i držati pod kontrolom kako ne bi uznapredovala.

Psorijaza je bolest koja se ne može u potpunosti eliminisati, ali se može držati pod kontrolom.

Simptomi psorijaze

Simptomi psorijaze mogu se razlikovati od osobe do osobe, zato je neophodno zakazati pregled kod dermatologa. Neki od čestih simptoma psorijaze su crvene mrlje na koži prekrivene sitnim, bjeličastim ljuspicama, ispucala koža koja krvari i svrbi, gusti neravnomjerni i rebrasti nokti i otečeni zglobovi.

Simptomi psorijaze mogu se povremeno javljati a zatim nestajati, sve dok u jednom trenutku ne postanu stalni. Najbolje je prepoznati je na vrijeme i preventivno djelovati, sprječavajući dodir sa okidačima za nastanak i širenje psorijaze.

Stvari se komplikuju sa činjenicom da okidači za nastanak i razvoj psorijaze zavise od osobe do osobe i zbog toga se preporučuje detaljan pregled.

Stvari koje možete da uradite kako bi spriječili razvoj psorijaze

Opšte je poznato je da je stres uzročnik većine problema sa kožom tijela i potrebno je pokušati smanjiti nivo stresa sa kojim se tijelo suočava. Ukoliko osjećate konstantnu napetost razmislite o psihoterapiji, jogi ili meditaciji.

Određene vrste lijekova mogu ometati autonomni odgovor tijela i izazvati upalu što može podstaći nastanak i razvoj psorijaze. Lijekovi koji se koriste prilikom liječenja depresije i anksioznosti mogu uticati na pogoršanje psorijaze ukoliko se uzimaju bez nadzora ljekara. 

Povrede kože mogu izazvati psorijazu kod određene grupe ljudi, pokazuju istraživanja stručnjaka. Ovo je poznato kao Koebnerov fenomen. Uobičajene povrede koje izazivaju psorijazu podrazumjevaju opekotine od sunca.

Zato se iznova ističe koliko je važna briga o koži i korišćenje zaštitnih krema za tijelo i lice tokom ljeta. Ukoliko primjetite pojavu psorijaze nakon oštećenja kože odmah zakažite pregled kod izabranog ljekara.

Svakodnevna izloženost stresu i brz tempo života ponekad mogu dovesti do prejedanja ili svakodnevnog konzumiranja brze hrane. Pojedine namirnice koje su masne ili izrazito slatke mogu izazvati upalne procese u tijelu i podstaći promjene na površini kože.

Zato se treba usredsrediti na pravilnu ishranu ili se obratiti nutricionisti koji će na osnovu opšteg stanja organizma napraviti jelovnik.

Identifikovanje okidača za nastanak psorijaze je ključno kako bi se tijelo izborilo i na pravi način odbranilo od bolesti.