suncanje.jpg

Kada dođu topli dani nema ništa ljepše od rashlađivanja na moru, obližnjem bazenu, jezeru ili rijeci.

Gdje god da pođemo tu nas dočekaju ležaljke koje nas mame da se ispružimo i uživamo dok nas zraci sunca miluju.

I sve je to lijepo, ali koliko ste se puta vratili kući sa bolnom, crvenom kožom? Svaka osoba se minimum jednom u toku ljeta susretne sa oštećenjem kože od sunca i zato je važno otkriti koje nas to greške koštaju ljepote našeg lica i generalno ljepote kože, a pritom i ubrzavaju starenje.

Prema mišljenju dermatologa sunčanje radi preplanulog izgleda tijela koje podrazumijeva višesatno izležavanje na suncu kako bi koža uhvatila boju je potpuno pogrešno, a nekada može da bude i opasno.

Svjesno izlaganje UV zracima velikih razmjera podstiče kožu da stvori taman pigment kako bi se zaštitila.

Koži nije nimalo prijatno dok mi provjeravamo koliko smo pocrnili i dok se izlažemo jakim UV zracima.

SPF faktor

Krema sa zaštitnim faktorom jeste neophodna i svakako će vas spasiti od dijela negativnih UV zraka, ali ne može u potpunosti spriječiti oštećenja kože.

Pogotovo ne može ukoliko se višesatno izležavate na suncu tokom dana.

Kada pričamo o spf zaštiti, mnogi ljudi kreme ne koriste pravilno. Nanose ih samo u jutarnjim časovima, prije nego što izađu napolje, misleći da je to dovoljno.

Koža upija kremu i ista se skida djelimično kada uđete u vodu da se rashladite. Zato je ponesite svuda sa sobom i temeljno mažite svoju kožu na svaka dva do tri sata.

Postoji mit koji je već mnogo godina zastupljen, a to je da nam krema nije potrebna na svim dijelovima tijela.

Možda ste pomislili kako su vaše noge otporne na opekotine od sunca, ali to nije tačno. Cijelom tijelu je potrebna njega tokom intenzivnog sunčanja.

Dermatolozi kažu da je krema sa zaštitnim faktorom potrebna koži tokom cijele godine, pa čak i tokom zime, zato je uvijek treba imati u vidu.

Sunčate se tokom najtoplijeg dijela dana

Stručnjaci nam iznova i iznova govore da je izlaganje suncu u periodu od 11 do 17 časova visokorizično i zaista može izazvati opekotine i jaka, dubinska oštećenja kože.

Ukoliko ste se odlučili da ovog ljeta zasijate preplanule kože, vrijeme samog sunčanja uskladite sa preporukama dermatologa.

Ako je to iz nekog razloga neizvodljivo i imate veliku želju da boravite na plaži u tom periodu, mažite kremu što češće, kako ne biste izgorili na suncu i ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti.

Odraslim ljudima je potrebno samo 15 minuta dnevno da borave na suncu, kako bi dobili dovoljno vitamina D.

Vitamin D može da osnaži naš imunitet i da utiče na zdravlje i čvrstoću kostiju.

Kada je sunčanje u pitanju, svakako je potrebno više vremena da biste dobili preplanuli ten, ali budite pažljivi, kako ne biste oštetili svoju kožu na duže staze.

Zaštitite glavu tokom sunčanja

Zaista je važno zaštititi lice i tjeme glave tokom sunčanja, kako vas ne bi uhvatila sunčanica.

Pored sunčanice koža lica je vrlo tanka i može da pretrpi jaka oštećenja koja će ostaviti trajne posljedice. U narednim godinama se možete susresti sa flekama od sunca, koje teško blijede.

Pored toga, koža lica upija sunečeve zrake i vremenom se regeneracija usporava tako da se bore pojave već krajem dvadesetih.

Nešto starije dame treba da nose šešir sa sobom kako se postojeće bore ne bi produbile i koža izgledala suvo.

Ovog ljeta imajte prvo na pameti zdravlje svoje kože a tek onda moderan, preplanuo izgled i zaštitite se od jakog sunca koliko god možete.