maska od banane.jpg

Da li ste oduvijek sanjali o hidratantnoj, njegujućoj maski koja će omekšati kožu stopala, vašem licu dati svjež izgled i učiniti kosu sjajnom uz samo jedan, isti, sastojak?

Taj tajni sastojak nalazi u prirodi. Riječ je o banani koja je izrazito hranljiva i pored toga što vam može dati energiju kao ukusna užina, može njegovati tijelo.

Banana obiluje vitaminom E koji kada se nanese na kožu djeluje revitalizirajuće, ubrava regeneraciju ćelija i čini da izgledamo svježe i odmorno.

Pored toga, tu je vitamin C da ojača površinu kože i spriječi je od isušivanja i napada bakterija koje izazivaju bubuljice.

Pored vitamina unutar banane se nalaze hranljivi minerali i antioksidansi koji će vašu kosu zaštititi od vlage iz vazduha tokom hladnih dana i održati je mekanom. 

Maska od banane za mekana stopala

 Sve što treba uraditi jeste pomiještati jednu bananu sa dvije kašike meda. Smjesu dobro izgnječite tako da postane poput pudinga.

Namažite masku od banane na stopala i zatim ih uvijte providnom folijom. Koža će se zagrijati ispod najlonske podloge, pore će se otvoriti i upiti hranljive sastojke.

Za dvadesetak minuta možete da skinete foliju, isperete masku i namažete kremu za stopala.

Maska od banane za suvu i lomljivu kosu

Pomiješajte jedno žumance sa izgnječenom bananom i u smjesu dodajte dvije kašike maslinovog ulja. Reč je o izrazito hidratantnoj maski koja će vrhove kose vratiti u život.

Masku nanesite na krajeve kose i polako rasporedite sve do sredine, ali je nemojte nanositi na tjeme jer se teško ispira. Nakon pola sata kosu operite šamponom.

Maska od banane za lice protiv hiperpigmentacije

Pojava fleka na licu je česta tokom ljetnjih mjeseci, pogotovo ako se niste čuvali od negativnog UV zračenja. U tom slučaju možete oporaviti kožu i postepeno umanjiti vidljivost fleka uz prirodnu masku od banane.

Potrebna vam je jedna izgnječena banana, sok od pola limuna i kašika maslinovog ulja.

Smjesu dobro izmješajte i nanesite na lice izbjegavajući kožu oko očiju. Limun će smanjiti vidljivost fleka ako redovno pripremate ovo masku, dok će banana povratiti koži sjaj i mekoću.

Maslinovo ulje je u svojstvu hidratacije, a stručnjaci iznova napominju da postiče oporavak lica odlažući proces starenja.

Masku nanesite na prethodno očišćeno lice, držite desetak minuta na koži i zatim temeljno isperite vodom.

Maska od banane za suvu kožu lica

Kada je koža suva i sklona ekcemima, možete izgnječiti jednu bananu i pomiješati je sa dvije kašike kokosovog ulja. Smjesa koju dobijete neće biti suviše gusta zato vam predlažemo da legnete i nanesete masku, kako se sadržaj ne bi rasipao.

Kokosovo ulje podstiče eleastičnost kože i umiruje je, tako da crvenilo i perutanje budu prošlost, dok će banana postepeno povratiti mekoću vašem licu.

Prirodnu masku od banane možete držati na koži do 20 minuta.

Maska od banane za problematičnu kožu sklonu aknama

Uvijek volimo da naglasimo da nijedan sastojak nije čaroban i da ako se dugo borite sa problematičnim vrstama akna morate posjetiti dermatologa.

Maska od banane može trenutno umiriti dvije do tri bubuljice na licu i ojačati problematičnu kožu.

Potrebna vam je jedna izgnječena banana, jedna kašika jogurta i kašika ovsenih pahuljica.

Pahuljice će upiti masnoću sa lica, jogurt je dobar probiotik koji spriječava razvijanje negativnih bakterija na licu i stvaranje akni. Naravno, banana je tu da ojača kožu i umiri je.

Istina je da su nam nekad potrebni preparati za njegu lica i tijela napravljeni iskusnom rukom stručnjaka, ali ponekad možemo osvježiti lice, kosu i stopala uz prirodnu masku iz kućne radinosti.