zastitni faktor.jpg

Sunčani dani su pred nama i sasvim je opravdano što priželjkujemo popodnevni odmor na plaži, bilo da je to morska obala, jezero ili rijeka.

Međutim, kada krenemo da se pripremamo za popodnevno izležavanje ispod suncobrana susrećemo se sa različitim savjetima o nanošenju kreme za sunčanje i generalno djelovanju SPF faktora.

Da li nam je potreban svakodnevno? Kako odabrati pravu kremu? Pitanja su koja se svakodnevno postavljaju a samim tim je zabluda sve više i više.

Ne treba vam SPF faktor kada je oblačno

Jedna od najčešćih zabluda je da nam na plaži ne treba zaštitna krema kada je oblačno, to što mi ne vidimo sunce ne znači da se negativni zraci ne probijaju kroz oblake.

Zapravo nam je tada prijatno napolju ali se UV zraci probijaju i kroz najtamnije oblake u toku ljetnjih mjeseci i oštećuju našu kožu.

Uz lagani povjetarac i nešto prijatnije popodnevne temperature i te kako možete da zadobijete opekotine, fleke i druga bolna stanja kože tako da se ne treba odricati zaštitne kreme.

Ukoliko vam je ten taman UV zračenje vam ne može ništa

Bez obzira da li je vaš ten taman ili ste se prethodno sunčali, vozili bicikl ili šetali i na taj način dobili bronzani izgled kože to kožu ne čini bezbjednom, tako da se ne treba uputiti na plažu bez SPF faktora.

Upravo je ovo znak da su ćelije već podlegle promjenama i izlučile veću količinu melanina kako bi se zaštitile od negativnog zračenja, kada bi ih sada dodatno izložili istom mogući je trajni nastanak fleka i drugih oštećenja.

Tako da se ne treba zanositi ovom neprovjerenom činjenicom i uvijek u torbi imati SPF faktor.

Od krema za sunčanje nastaju bubuljice

Bubuljice su reakcije kože na toplotu i negativno UV zračenje kojem smo podložni na putu do posla, tokom poslepodnevne šetnje i naravno kada smo na moru, jezeru, rijeci i uživamo izležavajući se i ispijajući omiljeni napitak.

Često ljudi smatraju da su bubuljice nastale od kreme, a zapravo kremu ne nanose redovno i upravo nastaju akne jer koža nije dovoljno zaštićena.

Ukoliko se pojave crvene bubuljice na licu koje vas svrbe, povucite se sa sunca i obavezno hidrirajte kožu i koristite SPF čija je efikasost velika tako da budete zaštićeni od dodatnih oštećenja.

Kada nanesete zaštitnu kremu ne smijete da se pokvasite u vodi

Istina je da treba dopustiti kremi za zaštitu od sunca da upije, a za to je potrebno petnestak minuta. Nema razloga da nakon toga ne uživate u plivanju.

Naš savjet je da birate kreme na kojima je naznačeno da su otporne na vodu i da ih mažete na svaka dva do tri sata kada ste na plaži.

Ukoliko ne posjedujte takvu kremu možete namazati kožu kada izađete iz vode, ali generalno nema razloga da se odričete zadovoljstva kao što je plivanje, plutanje i rashlađivanje u vodi.