njega kose tokom ljeta.jpg

Visoke temperature i izloženost sunčevim zracima tokom ljetnih mjeseci neće samo ošteti vašu kožu (ukoliko je adekvatno ne njegujete), već može imati negativan uticaj i na kosu.

Naime, UV - ultaljubičasti zraci, mogu oštetiti kosu u velikoj mjeri što će dovesti do njenog pucanja, isušivanja, gubitka sjaja, punoće, volumena, bržeg spiranja farbane boje i slično.

Kako biste zdravlje i izgled svoje kose očuvale tokom ljeta bilo bi poželjno da praktikujete savjete koje ćemo sa vama podijeliti.

Zaštita kose na plaži

Ljeto - period godišnjih odmora, odlazaka na plažu, uživanja na suncu, može da bude pravo vrijeme relaksacije za vas, ali ne i za vašu kosu.

Zbog toga, ukoliko želite da vam ona ostane zdrava, jaka i sjajna, neophodno je da je zaštitite na pravi način.

Kao što smo već na samom uvodu napomenuli, UV zraci isušuju i dubinski uništavaju vašu kosu, stoga vam savjetujemo da redovno na plaži nosite šešir.

To ne samo da će pomoći vašoj kosi, nego i vašem zdravlju jer će smanjiti mogućnost sunčanice.

Pored šešira, na plaži možete koristiti i proizvode u spreju koji štite kosu od UV zraka ili one koji sprečavaju njeno isušivanje i pucanje.

Takođe, trudite se da vam cijela kosa ili bar krajevi uvijek budu vlažni, nakvašeni vodom, ali nikako morskom jer bi je ona dodatno isušila.

Dakle, nakon kupanja u morskoj vodi, odmah kosu isperite pod tušem.

Tretmani za hidrataciju kod kuće

Pored odgovarajuće zaštite kose na plaži, na red dolazi dubinska hidratacija kod kuće.

Ukoliko ne želite da koristite kupovne proizvode, uvijek kosu možete njegovati prirodnim uljima i domaćim maskama koje će biti jednako djelotvorne.

Tokom ljetnog perioda savjetuje se da kosu bar dva puta nedjeljno dubinski nahranite maskom koja će odgovarati vašem tipu kose. 

Ukoliko niste ljubitelj domaćih maski, kosu možete regenerisati i hidrirati prirodnim uljima kokosa i jojobe koja će redovnom upotrebom kosi obezbijediti neophodnu vlagu, a samim tim očuvati joj sjaj, spriječiće lomljenje i mršenje kose.

Prilikom upotrebe ovih ulja trudite se da izbjegavate korijen kose kako vam ona ne bi dodatno mastila kosu.

Izbjegavajte ono što kosu dodatno oštećuje mimo sunca

U ljetnom periodu treba biti pažljiv i kada su topli aparati u pitanju, odnosno treba njihovu upotrebu smanjiti na minimum, jer sunce u kombinaciji sa upotrebom toplih aparata dovodi kosu u stanje koje nije nimalo lijepo na oko, ali ni na dodir.

Trudite se da bar u ljetnom periodu kosu odmorite od fena i sušite je prirodno. Ukoliko vam je kosa neposlušna onda koristite preparate za stilizovanje u vidu regeneratora, ulja i slično koji će kosu omekšati, samim tim će njen izgled nakon prirodnog sušenja biti lijep.

Presu, figaro i kupu odložite neko vreme i kosu stilizujte na neke prirodne načine bez toplote. Postoji mnogo načina da kosu uvijete i napravite lijepe ljetne talase, a da pritom ne koristite nijedan topli aparat.

A ukoliko vam je kosa već prirodno talasasta biće dovoljno da na nju, nakon pranja nanesete malo pjene sa kosu i pustite je da se prirodno osuši.

Čuvajte svoju kosu na sve moguće načine, onaj je jedan od najlješih aduta svake žene.