celulit.jpg

Definitivno najveći neprijatelj svih žena, sa sigurnošću možemo reći jeste celulit. Onim srećnicama koje je zaobišao ova tema neće biti zanimljiva, a one koje ga imaju znaju koliko je teško izboriti se sa njim. 

U nastavku vam predstavljamo najbolje načine za njegovo uklanjanje.

Hidratacija

Svi znamo koliko je hidratacija bitna. Voda predstavlja 70% našeg organizma, pa je stoga veoma bitno unositi je u dovoljnim količinama, to jest u skladu sa vašom kilažom.

Idealnu količinu vode koju je potrebno unijeti u organizam izračunaćete na sljedeći način: na 25 kilograma tjelesne težine poželjno je unijeti 1 litar vode.

Preporučujemo unos čiste, negazirane vode, u koju možete iscjediti malo limuna, takođe je poželjno unositi čajeve i limunade.

Treba izbjegavati sve vrste sokova, pogotovo gazirane. Gazirani sokovi su najveći neprijatelj zdravlju i mršavljenju.

Ukoliko nemate običaj da pijete vodu u toku dana postoji veliki broj aplikacija koje će vas određen broj puta podsjetiti da popijete po čašu vode.

Ishrana

Svima nam je poznato da je celulit mast koja se u najvećem slučaju stvara uslijed nepravilne ishrane. Zbog toga je morate redukovati, to će predstavljati korak naprijed ka potpunom uklanjanju celulita.

Nutricionisti savjetuju redovne obroke: 3 glavna obroka uz dvije užine. Raspored obroka je takođe veoma bitan, nikako nemojte preskakati obroke jer ćete na taj način gubiti energiju i stvoriti kontra efekat, jer naše tijelo u nedostatku hrane masti ne sagorijeva već ih zadržava kao zalog.

Što se tiče sastojaka koje ćete koristiti u ishrani, oni moraju biti sačinjeni od 6 osnovnih grupa namirnica:

1. žitarice,
2. mliječni proizvodi,
3. meso, riba, jaja
4. ulje (maslinovo)
5. voće i povrće
6. šećeri (žuti šećer, med)
Za nezdrave namirnice pronađite zamjenu, pa tako bijelo brašno zamijenite integralnim, bijeli hljeb crnim, crveno meso zamijenite bijelim, ćuretinom ili pečurkama.

Poželjno je da u svoju ishranu uvrstite žitarice, sirovo ili bareno povrće, voće koje može biti bilo koje sezonsko. Izbjegavajte prženje i pohovanje, obroke spremajte u rerni bez masti.

Raspored obroka:

Doručak određujete na osnovu vašeg vremena buđenja, najbolje bi bilo da doručkujete u prvih sat vremena od buđenja.

Ručak: obroci treba da budu u razmaku od 4 sata, tako da ćete vrijeme za ručak prilagoditi na osnovu doručka, ali i prema vašim obavezama u toku dana.

Večera: po pravilu treba da bude 3 sata prije spavanja, ali to naravno ne podrazumijeva da ćete jesti u 11.00 sati jer ćete zaspati u 2.00 sata. Idealno bi bilo da vam večera bude između 6.00 i 8.00 sati.

Aktivnosti

Aktivnost će vam dosta pomoći pri otklanjanju celulita ali će mnogo doprinijeti i vašem zdravlju. Treninzi ne moraju biti svakodnevni i iscrpni, počnite sa šetnjom od pola sata.

Možete šetati do posla, prodavnice. Vremenom kako se vaša kondicija bude poboljšavala vi ćete pojačavati aktivnost.

Tretmani

Trenutno najpopularniji tretman kod nas je maderoterapija ili masaže drvenim oklagijama. Ova tehnika uklanjanja masnih naslaga dolazi iz Kolumbije.

Ona je idealno rješenje ukoliko imate jako vidljiv celulit na određenim područjima jer dubinski prodire i otklanja ga.

Naravno nije vam dovoljan jedan tretman, već se preporučuje oko 5 uzastopnih. Takođe je bitno napomenuti da posle ovog tretmana ostaju modrice na tretiranom dijelu kojima je potrebno nekoliko dana da se smire, pa je idealno da to radite zimi i ne čekate ljeto.

Tretman ventuzama predstavlja tretiranje celulita vakumom. Potiče iz Kine i nekada se radio uz pomoć staklenih čaša ili tegli koje bi se prislonile uz tijelo i stvarao vakum.

Isti princip ovaj tretman ima i danas, samo što se sada za stvaranje vakuma koriste aparati. Pvo se na željeni predio stavi ulje, a nakon toga se dio tretira aparatom.

Kriolipoliza protiv celulita je tretman koji obećava čak smanjenje 20% tjelesne masti nakon završetka svakog tretmana. Idealno trajanje tretmana je tri mjeseca.

„Kriolipoliza je tehnika mršavljenja koja se temelji na kontrolisanom hladnom tretmanu koji tretira masti i celulit, tako da oblikuje konture tijela. „

Kućna njega

Ukoliko niste u mogućnosti ili nemate vremena da odete na tretman uklanjanja celulita, kao zamjenu dajemo vam nekoliko predloga masaža i pilinga koje možete praktikovati kući.

Ulje bršljana možete pronaći u svim apotekama. Ovo ulje koristi se i u salonima na tretmanima za uklanjanje celulita, ali veoma je dobro i u otklanjanju strija.

Potrebno je da ga svakodnevno nanosite ukoliko ste u mogućnosti i dva puta u toku dana.

Nanosi se na predio zahvaćen celulitom laganom masažom, otprilike 10 minuta.

Kokosovo ulje takođe se pokazalo kao dobro pri uklanjanju celulita. Nanosi se kao i ulje bršljana, laganom masažom.

Zapamtite to da se nijedan rezultat ne može postići preko noći, stoga budite istrajne u borbi sa celulitom, to je jedini način da ga se riješite.