kosa.jpg

Žene sanjaju o gustoj, zdravoj i sjajnoj kosi za kojom se svi okreću u prolazu. Ipak, neke od naših svakodnevnih navika mogu da oštete kosu i da unište njenu ljepotu.

Bez obzira na to, vrijeme je da ispravimo te greške i učinimo sve što je u našoj moći da kosi povratimo sjaj, zdravlje i jačinu.

U nastavku saznajte najbolje trikove koji će učiniti da vaša kosa postane zdravija, sjajnija i jača.

- Ako želite vaša kosa bude sjajnija, iskoristite moć sirćeta. Nakon upotrebe šampona, prelijte po kosi malo sirćeta izmješanog sa vodom. Ostavite par minuta da djeluje, a onda isperite. Već poslije prve upotrebe, kosa će biti sjajnija i svjetlija.

- Bar jednom nedjeljno, koristite masku za kosu. Avokado može da bude pravi izbor! Izmješajte avokado sa kašičicom maslinovog ulja i jednom kašičicom meda, i ostavite da djeluje sat vremena, a onda isperite mlakom vodom.

- Stručnjaci kažu da kosa ne treba prečesto da se pere. Perite je dva, do tri puta nedjeljno. Ako je perete svakoga dana, možete da uklonite prirodna ulja sa vlasišta, a upravo je to ulje potrebno za pravilan rast kose.

- Kako bi vam kosa brže rasla i kako bi uvijek bila blistavo čista, koristite šampone bez sulfata. Sulfat je štetan, jer kosi oduzima prirodnu vlagu.

- Kada idete na spavanje, nemojte vezivati kosu u rep. Bolje rješenje je svakako da ispletete kiku, kosa se neće oštetiti, a i imaćete lijepe talase ujutru.

- Kada god možete, izbjegavajte sušenje kose fenom. Ako već morate da sušite kosu, naprskajte zaštitni sprej koji će kosu štititi od toplote i suvoće.

- Izbjegavajte da koristite peglu za kosu i figaro. Kada ih koristite, obavezno koristite zaštitne spejeve za kosu.

- Ako su vam krajevi kose suvi, stavljajte aranganovo ulje na njih. Ispiranje ulja nije potrebno za krajeve kose.

- Ako vam je kosa jako oštećena, nemojte redovno da je farbate. Pustite je da se oporavi od jakih hemikalija. Ovdje posebno mislimo na blanš.

Koristite satensku ili svilenu jastučnicu za krevet. Ovi materijali će smanjiti oštećenje na vašoj kosi dok se okrećete u snu.

- Stres direktno djeluje na kosu. Smanjite nivo stresa i vaša kosa će biti ljepša i zdravija.

- Jedite zdraviju hranu. Ljepota dolazi iznutra!