cizkejk knedle.jpg

Kada su poslastice u pitanju, posebno mjesto zauzimaju one koje nas podsjećaju na djetinjstvo - stari i oprobani recepti sa kojima je nemoguće pogriješiti, i koji za stolom uvijek okupe cijelu porodicu.

Naravno, uvijek možemo da ih učinimo drugačijim i da ih malo "modernizujemo", pa smo odlučili da vam umjesto klasičnih knedli sa šljivama u ovom tekstu predstavimo knedle koje će u svom punjenju imati višnje i onaj krem koji ima jedan od naših omiljenih kolača - čizkejk.

I tako su se srele dvije poslastice - jedna klasična i jedna moderna, i nastao je recept za koji će vas sigurno svako pitati nakon što proba vaše knedle.

Potrebni sastojci:

Za tijesto:

1 kg oljuštenog krompira

150 g brašna

Prstohvat soli

Malo ulja ili putera

2 žumanceta

Za fil:

600 g neslanog krem sira

8 kašika šećera u prahu

Vanilin šećer

500 g višnji

Još će vam biti potrebno:

150 g prezli

150 g kristal šećera

150 g mljevene plazme

Malo ulja

Uputstvo za pripremu:

Nakon što ste krompir oljuštili i dobro oprali u hladnoj vodi, isjecite ga na polovine ili četvrtine, i stavite ga da se skuva. Skuvani krompir izgnječite ručnom pasirkom, pa ga ostavite da se malo prohladi.

Za to vrijeme možete da napravite fil. Višnje očistite od koštica, i malo ih iscjedite - pogotovo ako su bile zamrznute. Sir umutite ručno sa šećerom. Potom pomiješajte sir i višnje i lagano promiješajte kašikom.

U ohlađeni krompir dodajte žumance, malo omekšalog putera - jednu do dvije supene kašike, kao i brašno - ostavite malo brašna za oblikovanje knedli.

Nakon što ste dobili ujednačenu smjesu, krećete sa pravljenjem loptica u željenoj veličini. Uzmite u ruke, koje ste prvo pobrašnjavili, tijesto od krompira, malo ga udubite, stavite punu supenu kašiku fila, pa ih oblikujte u vidu lopti.

I tako dok ne utrošite tijesto i fil.

Zatim sipajte vodu u veću šerpu i stavite je na šporet dok voda ne proključa, pa u nju ubacivati knedle, i kuvajte ih tako još par minuta dok ne isplivaju na površinu.

Odložite skuvane knedle na neki veliki tanjir, a onda na malo ulja propržite prezle.

Knedle uvaljajte prvo u prezle, a potom u kristal šećer koji ste pomiješali sa mljevenom plazmom, i ređajte ih na poslužavnik.

Napomena: Ovo je smjesa od koje ćete sigurno dobiti oko 20-25 knedli, u zavisnosti od njihove veličine.