kosa.jpg

Problem kose koja se brzo masti definitivno može da opterećuje, naročito ukoliko imate dugu kosu čije pranje oduzima dosta vremena.

Ipak, postoje načini kako da konačno stanete na kraj ovoj zahtjevnoj rutini, i da vaša kosa izgleda odlično i bez toliko čestih tretmana pranja.

U nastavku teksta vam predstavljamo osam savjeta kako da vam se kosa masti što manje.

Koristite prokuvalu vodu

Znamo da vam ovo zvuči suviše komlikovano, ali definitivno se preporučuje kao navika koja će pomoći da vam se kosa manje masti.

Voda iz bojlera je suviše tvrda i ima previše kamenca, što nikako ne pogoduje njezi kose, pa bi bilo najbolje da vodu kojom perete kosu prethodno prokuvate - tako će vam barem jedan dan duže biti čista.

Smanjite upotrebu ulja za kosu

Ulja za kosu, koja su hranljiva i služe za regeneraciju oštećene kose, treba da koristite ali u ograničenim količinama, 2 do 3 puta nedjeljno, i samo u onim dijelovima kojima je tretman potreban, a to su uglavnom ispucali krajevi.

Nema potrebe da mastite korijen kose.

Pažljivo češljajte kosu

Kosu ne treba da češljate suviše često i da je dodirujute rukama, tako je folikul dlake više aktivan, pa se i kosa brže prlja.

Takođe, preporuka je da koristite češalj, a ne četku.

Koristite šampon bez SLS

Šamponi koji ne sadrže natrijum lauril sulfat manje pjene, ali su mnogo bolja opcija za kosu koja se brzo masti - jer kosa nakon pranja ostaje znatno duže čista, pa je naš savjet da birate šampon koji u svom sastavu nema ovo jedinjenje.

Ne izlažite kosu visokoj temperaturi

Ukoliko koristite pegle za kosu, figaro i slično, treba da znate da nikako nije preporučljivo da ih zagrijavate do visokih temeperatura, jer se na taj način podstiče dodatna proizvodnja masnih sekreta, koji zapravo štite kosu od spoljnih faktora.

Trudite se da što manje izlažete kosu ovakvim tretmanima, a kada to činite neka temperatura ne bude viša od 150 stepeni.

Piling za kosu

Ovaj vid tretmana definitivno treba da postane dio vaše rutine kada je njega kose u pitanju.

Piling pomaže u uklanjanju prljavštine i mrtvih ćelija, jača folikul dlake i pospješuje njen rast.

Odaberite neki od proizvoda sa ovom namjenom prema svom tipu kose i vidjećete da će vam se kosa manje i sporije mastiti. 

Redovno mijenjajte jastučnicu

Dok spavate, jastuk apsorbuje ulja sa vaše kose i kože, što stvara plodno tlo za umnožavanje bakterija, a samim tim se i vaša kosa brže prlja.

Dakle, potrebno je da mijenjate jastučnicu barem jednom nedjeljno.

 Zaštitite kosu od velikih vrućina i hladnoće

Ekstremno visoke i niske temperature podstiču lučenje sebuma, kako bi se dlaka zaštitila od uticaja spoljnih faktora, što znači da se automatski brže prlja.

Savjet je da kada su velike vrućine nosite šešire, a zimi kapu - tako ćete zaštititi kosu, a i upotpuniti svoj zimski ili ljetni stil.