njega kose.jpg

Nastupilo je hladno vrijeme, a samim tim, naša kosa postaje osjetljivija i lakše se lomi. Njoj ne prija ni prevelika hladnoća, ni suv vazduh, ni vjetar.

Postoji jedno nepisano pravilo, a to je da kosu moramo da tretiramo različito kada se mijenja godišnje doba. 

Profesionalni frizeri otkrivaju svoje male tajne i otkrivaju kako da nam kosa bude ljepša, zdravija i duža.

Oni ne kriju da im se sve više žena javlja u nadi da će im dati magičan savjet za oporavak kose. Širom svijeta, troši se mnogo novca na tretmane koji obećavaju čuda - neki od njih djeluju, a neki su razočaravajući.

Istina je da oporavak kose ne dolazi preko noći. Važno je da je njegujemo svakodnevno, kako bi ona bila zdrava i kako bi neometano rasla. 

Rascvjetali krajevi se lako rješavaju!

Kosa sa iskrzalim krajevima dovešće do toga da se ona rascvjeta sve do korijena, ili da se slomi na pola, ili da vlas otpadne.

Skraćivanje krajeva je odličan stimulans za kosu, ako želite brži rast. Frizeri savjetuju skraćivanje krajeva od oko 1 cm svakih 10 do 12 nedjelja kako bi spriječili dijeljenje i pucanje krajeva prije nego što ono počne.

Moramo reći da ovo nije dovoljno, kosi su potrebni vitamini i ne govorimo o suplementaciji već o ishrani. Nutritivna i raznovrsna ishrana puna folnih kiselina i vitamina D, A, C i E znatno pospješuje rast kose.

Šta frizeri kažu o šamponima?

Ne koristite šampon svaki put kada perete kosu već samo balzam ili regenerator. Šampon služi da ispere prljavštinu iz vaše kose, a samim tim je pun oštrih sapuna i sulfata koji uklanjaju prirodna ulja koja su vam  potrebna za dugu i zdravu kosu.

Kada trebate da operete kosu, koristite šampon bez sulfata i po mogućnosti, sa kokosovim mlijekom ili prirodnim uljem za brži oporavak kose.

Iako ih redovno koriste u salonima, frizeri kažu da izbjegavate uređaje

Frizeri znaju kako da barataju uređajima koji rade po principu toplote, i ako ste primijetili, mnogi od njih ne koriste ni figaro, ni presu, već samo četku i fen.

Istina je da nam takvo feniranje oduzima mnogo vremena kada ga radimo sami kod kuće, pa zato i posežemo za bržim i praktičnijim frizurama koje dobijamo uz pomoć pegle ili figara.

Frizeri kažu da u toku oporavka kose treba da isključimo sve te uređaje i da pustimo kosu da se odmori od svega. 

Češljanje - da ili ne?

Češljanje kose je veoma bitno, čak je i neophodno ali imajte na umu da agresivno češljanje može prouzrokovati fizičko oštećenje kose.

Budite strpljivi i blagi, ako čujete krckanje četke kroz vaše vlasi previše ste grubi. Budite oprezni kada je vaša kosa mokra i podložnija lomljenju.

Ako se probudite sa zapletenom kosom vaša pamučna jastučnica može biti krivac. Predlažemo prelazak na mekši materijal kao sto je svila. Ona ima mekšu površinu  koja neće uzrokovati trenje vaše kose.

Umotati kosu u plišani peškir poslije kupanja ili tuširanja je jedna od većih grešaka. To uzrokuje toliko lomljenja jer se kosa uhvati u sva utkana vlakna.

Ono što treba uraditi jeste da umotate kosu u majicu ili u što tanji peškir da bi ste to izbjegli. Još jedna greška je konstantno nošenje umetaka, šnala i gumica za kosu na istom mjestu.

To oslabljuje kosu na mjestima koji su pod pritiskom i dešava se da se baš tu kosa odlomi.