farbana kosa.jpg

Kada je očuvanje boje kose u pitanju, vjerujemo da je svaka od nas u potrazi za nekim magičnim rješenjem koje će bar za nekoliko dana produžiti boju kose i na taj način odložiti farbanje.

Prečesto farbanje može u velikoj mjeri da ošteti kosu i nije preporučljivo farbati se više od jednom mjesečno, pogotovo ukoliko koristite jake i profesionalne farbe.

Boju farbe na kosi možete osvježiti i njeno trajanje produžiti ukoliko se budete pridržavali savjeta i trikova koje smo sa vama podijelili u nastavku teksta.

1. Boja ne podnosi toplotu

Vjerujemo da ste već upoznati sa tim da toplota, odnosno topla voda i stilizovanje toplim aparatima u velikoj mjeri utiče na brže ispiranje farbe sa kose.

Stoga se trudite da kosu nikada ne perete vrelom, već mlakom vodom. Takođe, topli aparati pod velikom temperaturom koju emituju, pored toga što oštećuju kosu, jako utiču na bržu promjenu boje kose, odnosno mijenjaju boju kose, posvjetljuju je.

Savjetujemo vam da obavezno prije svake upotrebe toplih aparata za stilizovanje kose nanesete proizvod u vidu spreja za zaštitu kose od toplote, kao i da temperaturu smanjite na minimum.

2. Jaki preparati uništavaju boju

Kada je riječ o proizvodima koje je poželjno da koristite ukoliko želite da produžite dugotrajnost boje na kosi, vodite se time da birate one koji su bez sulfata i silikona jer su oni previše agresivni i uništavaju i mijenjaju boju, ali i nakon pranja ostavljaju trag na kosi koji dodatno uništava boju.

Preporučujemo da koristite šampone na prirodnoj bazi, laganih formula. U obzir dolaze i maske, kao i prirodna ulja, poput kokosovog koja mogu regenerisati dlaku i učiniti je sjajnom, samim tim i uticati na zadržavanje boje na kosi. 

3. Pranje kose je najveći neprijatelj boje

Što više peremo kosu, sasvim je logično da se na taj način boja brže ispira i da imamo potrebu za češćim farbanjem.

Kako biste to izbjegli, trudite se da pravite što duži razmak između pranja kose. To možete postići frizurama, odnosno vezanjem kose u rep, maramu i slično ili upotrebom šampona za suvo pranje kose.

Ukoliko se odlučite za šampone, budite oprezne i znajte da se ova vrsta šampona može koristiti samo jednom i da nije poželjno više dana uzastopno, bez pranja, nanositi ga na kosu. 

Poželjno je da perete kosu do tri puta sedmično. 

4. Zaštitite kosu od hlora i soli

Kako se trenutno nalazimo u ljetnom periodu i predstoji nam kupanje u bazenima i možda moru (u zavisnosti kako se situacija sa pandemijom bude odvijala u narednom periodu), moramo biti veoma obazrivi i svoju kosu zaštititi od hlora i morske soli koji nagrizaju boju i dlaku.

Hlor je veliki neprijatelj bojene kose i pored toga što utiče na brzo ispiranje boje, on i mijenja boju kose. Veoma JE opasan za plavuše jer njihovoj kosi može dati žut, narandžast, a nekada i zelenkast ton. 

Hlora nema samo u bazenima, već i u pijaćoj vodi, odnosno vodi iz gradskih vodovoda, tako da vam opasnost prIJeti i kada u domu perete kosu. Kako biste se u kući zaštitili od hlora, možete nabaviti tuš sa posebnim filterom, namIJenjen upravo uklanjanju tvrde vode, hlora.