njega kose sircetom.jpg

Sigurni smo da ste upoznati sa tim koje sve blagodeti jabukovo sirće ima na naše zdravlje, ali i koliko je bitno za njegu, kako lica, tako i kose.

Današnja tema biće usmjerena na kosu, odnosno na upotrebu jabukovog sirćeta prilikom njege kose.

Jabukovo sirće ima antifugalna dejstva, vraća kosi sjaj, jača je, spriječava opadanje, ali to nije sve. U nastavku teksta vam detaljno prikazujemo sve pogodnosti koje će vaša kosa imati ukoliko u njenu njegu uvrstite ovu tečnost.

Jabukovo sirće za oporavak i sjaj kose

Jabukovo sirće kosi vraća sjaj i dubinski uklanja oštećenja. Nakon nekoliko tretiranja kose jabukovim sirćetom primjetićete da vam je kosa glatka, sjajna i da se "hrapavi dio" izgubio.

Ono što je bitno da znate ukoliko želite da počnete terapiju jabukovim sirćetom, jeste pravilna upotreba istog, koja se razlikuje prema namjeni.

Ukoliko želite da kosi vratite sjaj biće dovoljno da jednom nedjeljno isperete kosu sljedećim rastvorom: 2 kašike domaćeg jabukovog sirćeta pomiješajte sa dvije šoljice vode.

Ovim rastvorom isperite kosu nakon pranja, sačekajte najmanje 4 minuta da rastvor odstoji na kosi i potom je ponovo isperite ali samo vodom. 

Liječenje kože glave koja je sklona iritiacijama i koja je zaražena gljivicama

Ukoliko imate problema sa iritacijama ili gljivicama na koži glave, takođe ih možete riješiti jabukovim sirćetom koje ima antifugalna i antiseptička dejstva, pored toga reguliše prirodnu PH vrijednost kože glave koja je često poremećena zbog proizvoda koje koristimo.

Velika većina proizvoda koje koristimo za njegu kose može da naruši naš prirodan PH i zbog toga je dobro koristiti jabukovo sirće kako ne bi dolazilo do iritacija kože glave.

Rastvor od jabukovog sirćeta za liječenje kože glave zahvaćene gljivicama ili iritacijom, napravićete tako što ćete jednu šoljicu domaćeg jabukovog sirćeta pomiješati sa dvije šoljice hladne vode.

Rastvorom isperite kosu, sačekajte oko 7 do 10 minuta da rastvor djeluje i potom kosu samo isperite vodom.

Jabukovo sirće za masnu kosu

Svi koji imaju problem sa kosom koja se brzo masti, taj problem mogu riješiti upotrebom jabukovog sirćeta koje će smanjiti lučenje sebuma i na taj način usporiti proces mašćenja kose.

Potrebno je da napravite rastvor za ispiranje na sljedeći način: jednu šolju svježeg peršuna isjeckajte i prelijte sa dvije šolje domaćeg jabukovog sirćeta.

Ovu smjesu poklopite i ostavite u frižider da stoji dvije i po nedjelje. Nakon toga, trećinu šoljice rastvora koji ste dobili pomiješajte sa jednom šoljicom vode i time isperite kosu.

Ostavite da rastvor djeluje do 10 minuta i nakon toga isperite kosu bez upotrebe dodatnih proizvoda. Najbolje je da kosu osušite prirodnim putem.

Rastvor od jabukovog sirćeta za ispiranje kose koristite jednom nedjeljno.

Ukoliko vam je kosa duža od ramena količinu koju smo naveli u receptu udvostručite.

Nakon upotrebe rastvora obavezno isperite kosu vodom.

Nemojte ostavljati rastvor na kosi predugo.