Opadanje kose može biti veoma stresan period za svaku ženu, ali i muškarce. Na kosu se gleda kao na jedan od najvećih aduta ženske ljepote, stoga je razumljivo da gubitak kose podrazumijeva i postepen gubitak samopouzdanja.

opadanje kose.jpg

Opadanje kose može biti prouzrokovano različitim faktorima: prirodnim, zdravstvenim ili vještačkim, odnosno raznim preparatima i aparatima koje koristimo.

U nastavku saznajte koji su najčešći uzroci opadanja kose i kako da ih riješite.

Normalno opadanje kose

Prije nego što se dotaknemo  samih razloga koji prouzrokuju opadanje kose, pomenućemo nekoliko činjenica koje možda niste znali o ovoj temi.

Normalan gubitak kose u toku jednog dana podrazumijeva 100 dlaka. Ova brojka djeluje zastrašujuće, ali nije razlog za brigu.

Takođe, postoje dva perioda u toku godine u kojima kosa pojačano opada, a to su ljeto i jesen. Tada se kosa "mijenja" i taj proces može trajati maksimalno tri do četiri nedjelje. 

Sada kada znate koja je normalna granica opadanja kose, možete sa njom odokativno uporediti količinu opadanja vaše kose. Ukoliko smatrate da je količina kose koja vam dnevno opadne veća od 100 dlaka ili period opadanja traje duže od mjesec dana, vrijeme je da se obratite stručnom licu za pomoć.

Razlozi opadanja kose

1. Farbanje - pored toga što izaziva veliko oštećenje kose, može da izazove i pojačano opadanje, pogotovo ukoliko se veoma često farbate (na svakih 15 dana). Pored čestog farbanja bitan faktor koji utiče na opadanje jeste i jačina same farbe.

Najvećem riziku su izložene žene koje se farbaju u plavo, tačnije one kojima se na kosu nanosi blanš i čiste crnke.

Farba je prepuna jakih supstanci koji štete i koži glave i kosi, zbog toga ukoliko ne možete da izbjegnete farbanje, bar ga prorijedite.

2. Stres - pored starosti je glavni krivac opadanja kose. Svakodnevni stres, makar i onaj mali, i njegovo potiskivanje može da dovede do ozbiljnih problema koji će se ispoljiti preko kose, tačnije njenog opadanja.

Ukoliko mislite da vi niste jedni od tih kojima stres može odnijeti kosu, varate se.

3. Nedostatak vitamina - vitamin koji je neophodan za pravilan rast i zdravu kosu jeste vitamin E, stoga se njegov manjak u tijelu ogleda kroz opadanje kose.

Vitamin B na prirodan način unijećete preko zdravih masti i ugljenih hidrata, stoga u svoj jelovnik uvrstite ribu, bijelo meso, povrće bogato skrobom, a izbjegavajte voće iz grupe citrusa.

Odličan izbor voća jeste avokado. Kako vitamin E pospješuje rast kose, vitamin A čini da kosa opada, to jest prekomjerno unošenje vitamina A pospješiće opadanje kose, zbog toga ga unosite u umjerenim količinama.

4. Prekomjerna upotreba aparata i preparata za stilizovanje - vjerujemo da svako od vas za stilizovanje kose koristi neki preparat i topli aparat, što je u redu.

Međutim, pojačano korišćenje toplih aparata može dovesti takođe do gubitka kose. Ukoliko svakoga dana svoju kosu peglate i često uvijate figarom, budite sigurni da je to razlog opadanja kose.

Što se tiče preparata - nije preporučljivo da koristite jake šampone i maske koji su namijenjeni profesionalnoj njezi u salonima.

Veoma često uzrok opadanja kose može biti i nadraženje kože glave na neki proizvod koji koristite duže vrijeme.

Odlučite se za preparate biljnog i laganog sastava, a ukoliko ne možete bez korišćenja toplih aparata svoju kosu zaštitite od toplote određenim proizvodom.

5. Postporođajna depresija - gubitak kose uslijed porođaja je potpuno normalan, i stručnjaci ga opravdavaju kroz ogroman stres kojim trudnica prolazi tokom trudnoće, porođaja i nakon rođenja, odnosno prilagođavanja na majčinstvo.

Dakle, drage mame, ne brinite, to je potpuno normalan proces, vaša kosa prestaće da opada nakon nekoliko mjeseci.

6. Zdravstveno stanje - takođe može da bude uzročnik opadanja kose. Ako nešto nije u redu unutar vašeg tijela, opadanje kose jeste prvi znak koji će vam to pokazati.

Ako primijetite da vaša kosa opada duže od mjesec dana i u velikim količinama, obavezna je posjeta ljekaru.

Ukoliko primijetite da vam kosa opada u pečatima najvjerovatnije je riječ o oboljenju koje se naziva alopecija.

Alopecija je bolest imunološkog sistema, u kojoj vaše tijelo kosu vidi kao strano tijelo i zbog toga je odbacuje u velikim količinama. Pored alopecije, čest uzrok opadanja kose jeste i anemija i poremećaj hormona.

Kako spriječiti opadanje kose?

Opadanje kose ne možete spriječiti ukoliko je uzrokovano starenjem ili genetikom, ali ga možete usporiti pridržavajući se sljedećih savjeta: izbjegavajte često farbanje i tretiranje toplim aparatima, jake šampone, lak i gel za kosu, korišćenje proteina za povećavanje mišićne mase, prečesto vezanje kose u rep, spavanje sa zavezanom kosom.

Kako bi kosa ponovo počela da vam raste možete se poslužiti ricinusovim uljem, koje ćete nanositi na tjeme glave i umasirati ga u njega.

Ovaj tretman ponavljajte što češće i držite na kosi što duže možete. Ricinusovo ulje je odličan i prirodan preparat za rast kose.