Štetan uticaj sunca je pred svako ljeto aktuelna tema. Svi u neseseru držimo i revnosno koristimo preparate za zaštitu od agresivnog UV zračenja.

kosa ljeti.jpg

Ponekad zaboravljamo da je ove preparate neophodno koristiti i kad nismo na moru ili planini, nego smo pošli u šetnju gradom. Iako nam se čini da smo u gradu kratko izložene suncu i šetnja do posla ili u šoping, daje dovoljno vremena zracima da nanesu štetu.

Svi vodimo računa o UV zaštiti kože, ali često zaboravimo na kosu. I kosa je sklona isušivanju i pucanju.

Kako da zaštite kosu od štetnog UV zračenja i koje tretmane za njegu preporučujemo, saznajte u nastavku teksta.

Poznato je da nam ljeti kosa postane suvlja, a nerijetko i posvijetli za nekoliko nijansi. Nova boja kose nam se može dopasti, ali je istovremeno i signal da obratimo punu pažnju na svoju kosu. 

Suva kosa brže i lakše puca. Kako biste izbjegli radikalno skraćivanje kose nakon ljetovanja, ispratite savjete i sačuvajte svoju kosu od pucanja i sušenja.

Kada je more u pitanju, rijetko ko može da odoli opuštanju nakon izlaska iz vode. Mokra kosa nam ljeti ne smeta, čak nam i prijaju kapljice koje se s nje slivaju i hlade nas. Međutim, kada je u pitanju zdravlje kose – sunce i morska so će je dodatno oštetiti. Umjesto običnog brisanja peškirom, so sa kose prethodno sperite tušem.

Koristite preparate za kosu na kojima je naznačena UV zaštita. Takvi preparati su najčešće u obliku spreja, a proizvod možete aplicirati nekoliko puta u toku dana.

Birajte proizvode koji obezbjeđuju hidriranje kose. Često upotrebljavajte hranljive maske i potrudite se oko oporavka kose i spolja i iznutra.

Izbjegavajte sušenje kose fenom. Izbegavajte i druge aparate za stilizovanje - poput pegle i figara. 

Kosi nisu potrebna dodatna oštećenja i toplota. Pustite kosu da se prirodno osuši, ili upotrebite vrlo malo preparata za stilizovanje. 

Sunce se ne može uvijek potpuno izbjeći, ali poštedite svoju kosu direktnog uticaja sunčevih zraka.

Prikladnom maramom možete prekriti čitavu dužinu kose. Pored marame, tu je i šešir. Za ljeto su idealni šeširi širokog oboda, od prirodnih materijala. Sem što će postati zanimljiv aksesoar, šešir širokog oboda ima važnu ulogu u zaštiti kose i kože od jakih sunčevih zraka.

Još jedan savjet za negu tokom cijele godine - nježno s kosom. Vodite računa da svoju kosu njegujete na način koji odgovara njenoj teksturi.

Izbjegavajte češljanje mokre kose. Idealno je češljanje suve kose, češljem koji ima širi razmak između zubaca.