Da li redovno trčite ili pak planirate da počnete sa praktikovanjem ove aktivnosti? U svakom slučaju, kako profesionalni treneri kažu, trčanje je odličan kardio trening, pogotovo ako imate naviku da trčite napolju - na otvorenom, ali i trčanje na traci u teretani je dobra opcija.

trcanje.jpg

Radi se o kardio treningu koji se preporučuje i u slučaju da želite da smršate i ako samo želite da održavate kondiciju. Naravno, kao i svaki drugi trening, i ovaj može biti manje ili više uspješan. A kada je trčanje u pitanju, tu je od ključne važnosti tehnika disanja.

Kada smo rekli da je trčanje odličan kardio trening, onda smo to rekli sa razlogom. Prvo, trčanje pospješuje disajne kapacitete, utiče na našu formu,definitivno pomaže u sagorijevanju kalorija, što je posebno važno ukoliko želite da se riješite kilograma viška, ali isto tako utiče i na oblikovanje tijela, naročito nogu i zadnjice, na koje svi nekako uvijek stavljamo akcenat. 

Dalje, kako bi trčanje zaista bilo efikasno, treba da se pridržavate određenih pravila. Naravno, bitno je da ukoliko ste početnik, krenete postepeno, što znači da ne treba da se odmah preforsirate, već da vjerovatno prvo kombinujete intervale hoda i trčanja.

Isto tako, kako fitnes stručnjaci kažu, trčanje je kardio aktivnost koja ne bi trebalo da traje ispod pola sata, odnosno na samom početku ispod 20 minuta, i isto tako postepeno, kako stičete formu, treba i da povećavate kilometražu koju prelazite, kako biste ispred sebe uvijek postavili novi izazov. 

Međutim, kako biste sve to ostvarili, posebno je važna tehnika disanja tokom trčanja. Naime, postoje pravila kojih treba da se pridržavate.

Evo šta kažu fitnes stručnjaci:

1. Ukoliko trčite sporije, džogirate, što može biti i na kraće i na duže staze, najbolje je da dišete tako što udišete kroz nos, a udišete kroz usta. Ritam disanja uvijek treba da bude usklađen sa ritmom vaših koraka dok trčite.

2. Međutim, ako trčite brzo, onda, nasuprot onom što mnogi misle, treba da dišete kroz usta - i udah i izdah, jer jedino tako će tijelo dobiti dovoljno kiseonika, a pošto je veći napor, više mu i treba.

Sada se vjerovatno pitate da li to znači da ćete iskusiti problem sa bolom u stomaku? Ne, ukoliko uspostavite pravilan ritam disanja, što znači da dužina udaha i izdaha treba da bude jednaka, i ritam treba da bude usklađen sa ritmom vašeg trčanja.