Kada govorimo o sticanju kondicije i treningu, uglavnom prvo pomislimo na naporne treninge u zagušljivim prostorima. Takvi uslovi nam nisu baš najdraži, niti primamljivi, pa trening često odlažemo u nedogled.

suma.jpg

Rješenje je da vježbanje i fizičku aktivnost umjesto u zatvorene i pretrpane prostorije, smjestimo na otvoreno. Ako možete da birate između trčanja na traci i u obližnjem parku, mi predlažemo zeleniju varijantu. Posebno ako ste početnik i tek se navikavate na novu rutinu.

U nastavku potražite tri načina na koja šetnja parkom utiče na zdravlje i kondiciju.

1. Podizanje nivoa sreće

Studije pokazuju da svakodnevna posjeta parku, u trajanju od samo 20 minuta, povećava zadovoljstvo životom i nivo sreće. Uzroke tražimo u redukciji nakupljenog stresa.

Boravak u prirodi fokus stavlja na mir, staloženost i opuštanje. Ukoliko smo raspoloženi i bez stresa, bićemo puni elana i energični. Postoji uzročno-posljedična veza između trenutnog psihičkog i emocionalnog stanja i želje za treningom.

Što smo duhovno smireniji, to će nam i fizička aktivnost lakše pasti i bićemo istrajni u vježbanju. Krajnji rezultat jeste da ćemo biti duhovno ispunjeni, a zadovoljni svojim fizičkim izgledom. Ima li boljeg osjećaja?

2. Šetnja parkom je hrana za srce

Naučna istraživanja pokazuju da šetnje parkom imaju pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem. Osobe koje šetaju šumama i parkovima, imaju niži krvni pritisak i ujednačen rad srca. 

Šetnja prirodom utiče i na pojačano lučenje hormona sreće - kortizola. Rezultati istraživanja pokazuju i da će šetnja dati bolje rezultate ukoliko izaberete park, umjesto užurbanih ulica grada.

Na otvorenom ćete naći i veću motivaciju da se krećete. Ulice su prenatrpane zgradama, znakovima, semaforima i prolaznicima, a trotoari su često previše uski. 

U parku su staze široke, pa ćete se kretati u kontinuitetu, tempom koji vama najviše odgovara. Uživajući u zelenilu, nećete ni primijetiti da ste već prešli značajnu kilometražu.

3. Motivacija da istrajete u treningu

Svi ćemo se složiti da je park mnogo inspirativniji od obične trake za trčanje. U teretani imamo izbor da gledamo ispred sebe, u spravu ili televizor, ili da nam pogled luta okolo, po drugim vježbačima.

Šetnja parkom je relaksacija za cijelo tijelo, uključujući i vid i sluh. Kada su sva čula opuštena, lakše ćete se koncentrisati na fizičku aktivnost. U parku se stalno smjenjuju senzacije i dinamika okruženja, bilo da je riječ o vjetru, zalasku sunca ili žuboru vode u fontani. Ipak, riječ je o senzacijama koje su opuštajuće i koje neće odvlačiti pažnju od same fizičke aktivnosti. 

Iskoristite lijepo vrijeme za relaksaciju, ali i fizičku aktivnost u prirodi. Sa partnerom, prijateljima i bliskim osobama, dogovorite sastanak u parku.

Zagušljive teretane povremeno zamijenite otvorenim parkovima u srcu grada. Trening više neće predstavljati obavezu, nego inspiraciju i lijek za cijelo tijelo.