Koliko god da ste u kondiciji, sigurno vam se dešava da nekad svoju kilometražu istrčite sa lakoćom, a nekad se već nakon prvog kilometra osjećate kao da ćete da ispustite dušu.

trcanje

Naravno, brojni su faktori koji na to utiču, počevši od toga da li ste dovoljno spavali prethodne večeri, potom da li se hranite zdravo, koliko ste pod uticajem stresa - sve to definitivno utiče na fizičku spremnost vašeg tijela prilikom trčanja.

Ipak, ne treba da zaboravimo tehniku disanja, jer od nje izrazito zavisi koliko brzo ćete se umarati.

Saznajte u nastavku kako da konačno savladate tehniku pravilnog disanja kada trčite.

Pravilno disanje dok trčite vam omogućuje da možete zaista da trčite na duže staze, a da imate i snage za to. Postoji nekoliko savjeta koji će vam pomoći da savladate ovu tehniku:

Naučite da dišete duboko

Interesantno je da većina ljudi koristi samo gornju trećinu pluća prilikom disanja. Prilkom dubokog udisaja, pluća se šire, potiskuju dijafragmu na dole i prouzrokuju širenje vašeg abdomena kada se pluća napune vazduhom.

Ako naučite da dok trčite dišete duboko iz dijafragme, imaćete mnogo više kiseonika, a samim tim ćete lakše trčati. Joga i pilates vam takođe mogu pomoći da savladate ovu tehniku disanja.

Uskladite ritam disanja sa ritmom svojih koraka

Kada trčite laganim tempom, dovoljno je da udahnete na svakom trećem-četvrtom koraku, kao i da u istom tom intervalu razmaka izdahnete. Da biste postigli pravi i uravnotežen tempo, brojite korake u sebi.

Kada ubrzate svoj tempo trčanja, neophodno je da prilagodite i tempo disanja - tada je potrebno da udahnete i izdahnete pri svakom, ili svakom drugom koraku. Oslušnite svoje tijelo i pronađite svoj pravi ritam.

Prilagodite način disanja vremenskim prilikama

Kada trčite po hladnijem vremenu, važno je da dišete kroz nos, jer ako dišete kroz usta, a hladan vazduh je suv, možete iskusiti neke neprijatne simptome poput astme, teškog disanja, kašlja i osjećaja nedostatka vazduha. Disanje kroz nos zapravo filtrira vazduh i prilagođava ga vašoj tjelesnoj temperaturi, te na taj način smanjuje šok koji hladnoća predstavlja za pluća.

Naučite da dišete kroz nos

Na ovaj način će vaše disanje biti znatno dublje, a samim tim i efikasnije, u smislu da će vam omogućiti bolji dotok kiseonika, a samim tim i više snage da bolje podnesete fizički napor.