Svako od nas se trudi da praktikuje zdrav životni stil, što neizostavno podrazumijeva i redovnu vježbačku rutinu, bez obzira da li se radi o treningu u teretani, trčanju, jogi, ili nekom grupnom programu vježbanja.

vjezbanje

Naravno, korist od redovne fizičke aktivnosti je višestruka, i nikako se ne odnosi samo na vitku figuru i izvajano tijelo, već na cjelokupno zdravlje organizma. Vjerujemo da kada u nastavku teksta pročitate koji su sve benefiti od redovnog vježbanja, prestanak sa istim vam više nikad neće biti opcija.

Poboljšava memoriju

Kada se radi o poboljšanju memorije, nisu u pitanju samo pretpostavke i opšta mjesta koja povezuju fizičku aktivnost sa unapređenjem moždanih funkcija.

Naime, Univerzitet British Columbia je sproveo istraživanja iz ove oblasti, na osnovu kojih je utvrđeno da aerobni trening, onaj u kom se ubrzava ritam srčanih otkucaja, što podstiče i pojačano znojenje, ima direktan uticaj na poboljšanje pamćenja, i uopšte funkcionisanje nervnog sistema.

Redukuje stres

Ovaj razlog je u samom vrhu onih koji idu u prilog tvrdnji da je neophodno praktikovati redovno vježbanje. S obzirom na to da svi živimo užurbanim tempom i da je dan najčešće kratak za postizanje svih obaveza koje nas čekaju, rijetko ko u savremenom svijetu nije izložen svakodnevnom stresu.

Redovno treniranje je u tom smislu najefikasniji način borbe protiv istog - dokazano je da se nakon pojačane fizičke aktivnosti znatno smanjuje lučenje hormona stresa, to jest kortizola.

Smanjuje mogućnost hroničnih oboljenja

Život bez bolesti, bilo da su u pitanju manji zdrastveni problemi ili ozbiljnija stanja, cilj je kojem svako od nas nesumnjivo teži. Ipak, on je zasigurno neostvariv ukoliko ne praktikujemo redovnu fizičku aktivnost.

Naučno je dokazano da vježbanje utiče u nezamarljivom procentu na smanjene rizika od oboljenja kao što su u prvom redu bolesti srca, dijabetes i kancer debelog crijeva, ali i mnogih drugih.

Smatra se da je kao preventivu dovoljno vježbati nekoliko puta nedjeljno po 30 minuta.

Održava gustinu kostiju

Svima je poznato da su pripadnice nježnijeg pola znatno podložnije oboljenjima poput reume, osteoporoze, čak i u mlađem životnom dobu, što je, između ostalog, u vezi i sa iskustvom porođaja. Ipak, dokazano je da se ovakva stanja mogu preduprediti, naravno redovnom fizičkom aktivnošću, a posebno se ističe pozitivan uticaj treninga koji je u formi plesa, i naročito vježbi sa opterećenjem - tegovima, koje jačaju mišićno-skeletni sistem.

Jača mišićni sistem

Ovim se nadovezujemo na prethodni odjeljak - snaga vašeg tijela zavisi od toga koliko ste uspjeli da izgradite mišiće. Od toga zavisi i vaš fizički izgled, ali i rad metabolizma koji se ubrzava ukoliko redovno trenirate i praktikujete vježbe snage, što znači da ćete mnogo lakše sagorijevati masti, kao i mršaviti ukoliko to želite. Štaviše, vaš organizam će jednostavno trošiti više kalorija čak i kada mirujete, i to sve zbog snažnog mišićnog sistema.

Jača vaše samopouzdanje

U zdravom tijelu zdrav duh nikako nije samo fraza - nevjerovatno je koliko se svako nakon treninga odnosno kada praktikuje redovnu vježbačku rutinu osjeća zadovoljnije i sa više samopouzdanja. Naravno, jasno je koliko je onda automatski lakše funkcionisati na svim poljima, i na privatnom i na poslovnom, kao i ostvarivati bolje rezultate.

Čini vas srećnim i energičnim

I ovdje se nadovezujemo na pretohni odjeljak - kada imate više samopouzdanja, vi ste jednostavno srećniji, a redovna fizička aktivnost i forma će vam bez sumnje donijeti mnogo više energije, pa ćete biti efikasniji i u toku dana ćete sigurno uspjevati da završite mnogo više obaveza nego što je to ranije bio slučaj.

Zaključak koji se na kraju nameće vrlo je jednostavan i nedvosmislen - redovno vježbanje je nešto što bi trebalo da bude vaša jedina opcija.