Ukoliko ste među onima koji se redovno farbaju, sigurno i vi želite da izbjegnete da već poslije par nedjelja vaša boja više ne liči na onu boju sa kojom ste izašli iz frizerskog salona.

njega farbane kose.jpg

I vjerujte da to ne zavisi samo od kvaliteta farbe koju koristite. Zavisi i od njege. Takođe, neke boje su posebno sklone ispiranju, kao što je na prvom mjestu crvena, ali i sa drugim bojama nije jednostavno - pa tako farbane plavuše često muku muče sa žućkastim nijansama, koje upravo nastaju uslijed ispiranja.

Zato je važno da o tome povedete računa, a evo i savjeta kako da vam se boja kose sporije ispira i da duže ima svoj prepoznatljiv sjaj.

Redovna njega kose koja se prije svega zasniva na hidrataciji

O kom god problemu kose da se radi, ključ je uvijek u redovnoj njezi. Na primjer, ukoliko su krajevi već drastično ispucali, naknadnim reagovanjem nećete ništa postići. Isto je i sa bojom kose za koju želite da bude atraktivna, o njoj morate da povedete računa preventivno - na vrijeme, što znači konstantna njega između dva farbanja.

To ipak ne podrazumijeva samo korišćenje šampona i balzama spram tipa kose, već prije svega temeljna hidratacija.To znači da treba da u njegu uključite maske i pakovanja, ali i da koristite hidratantne šampone i balzame, posebno balzame - jer oni će pomoći vašoj kosi da bude mekša i manje naelektrisana, ali i boji da traje duže.

Naravno, tu vam može pomoći i kokosovo ulje i različiti prirodni tretmani za kosu na njegovoj bazi, a znamo koliko je dragocjeno za kompletnu njegu kose i tijela. 

Koristan savjet - ako trenirate, što znači da se znojite, što loše utiče na vašu dlaku i boju kose, kada krenete na trening duž cijele dlake nanesite malo kokosovog ulja, kako biste hidrirali svoju kosu.

Njega u prelaznim periodima

Za postojanost boje kose je i te kako važno da se upravljate i prema godišnjim dobima. Postoje oni periodi u godini kada je kosi potreba dodatna njega, i kada je naročito osjetljiva.

Na prvom mjestu to je jesen - jer tada kosa pojačano opada, ali i prelazi sa zimskih uslova na proljećne mogu biti traumatični za kosu. 

Ono što je ključno za farbanu kosu jeste da je tokom ljeta štitite od sunca, i da koristite preparate sa UV faktorom. Kada ste na plaži obavezno nosite šešire, i što više štedite svoju kosu od direktnog izlaganja suncu. 

Način pranja kose

Ovdje treba da se pridržavate tri zlatna pravila. Prvo pravilo jeste dakosu ne treba da perete prečesto, to jest ne više od dva puta nedjeljno (ako ste plavuša obavezno koristite silver šampon).

Drugo pravilo jeste da morate da povedete računa o temperaturi vode kojom perete kosu - ona nikad ne treba da bude vruća, već mlaka, jer vruća će uticati na vašu kosu kao što utiče na kožu - učiniće da dehidrira.

I posljednje - nemojte da pretjerujete sa šamponiranjem kose, a naročito bi dobro bilo da koristite šampone bez sulfata. 

Razmotrite opciju pramenova

I naposletku, još jedan i te kako koristan savjet kada je farbanje kose u pitanju, to jest ukoliko se farbate na klasičan način - od samog tjemena, onda je izvjesno da ćete se i češće farbati kako biste pokrivali izrastak.

Dakle, boja vam može biti mnogo dugotrajnija ukoliko primijenite tehniku pramenova, kao i balejaža, koji će vašu boju kose učiniti dodatno prirodnom.