Stigle su prve sniježne pahulje, što znači da je vrijeme za kape i šalove, ali i za neke promjene u rutini njege.

maske za kosu.jpg

Kao što je naša koža podložna spoljnim faktorima, pa je potrebno dodatno je štititi od hladnoće, suvog vazduha, vjetra, snijega, isto tako ovi činioci utiču i na našu kosu, te ukoliko ne povedemo računa o tome da je zašitimo, ona će biti suva, beživotnog izgleda, sklona lomljenju i ispucalim krajevima.

A kako je vazduh u zimskom periodu izrazito suv i oštar, na prvom mjestu joj je potrebna intenzivna hidratacija.

Zato vam u nastavku teksta predstavljamo dvijezimske maske za jačanje i dodatnu hidrataciju kose, koje možete da napravite sami. 

Zima nema milosti prema našoj kosi, i hladno vrijeme, zajedno sa naglim temperaturnim promjenama kada iz zagrijanih prostorija izlazimo napolje na minus, utiču da kosa bude beživotna, bez sjaja, i slabog kvaliteta. U njezi nam od pomoći, kao i uvek, mogu biti prirodni sastojci koje već imamo u svojoj kući. 

Maska od avokada, majoneze i meda

Ukoliko budete redovno praktikovali ovu masku za kosu, ne samo da ćete joj obezbijediti neophodnu vlažnost i zaštititi je od hladnog vremena, dehidratacije i lomljenja, već ćete ujedno i smanjiti elektricitet kose, koji je u zimskim danima posebno karakterističan, zbog nošenja džempera i kapa.

Med je fantastičan i hrani dlaku iznutra, glavni sastojak majoneza su jaja, za koja je dokazano da su možda i najefikasniji sastojak kada je prirodna njega kose u pitanju, jer obiluju proteinima, a avokadoje takođe djelotvoran za hidrataciju jer je bogat omega masnim kiselinama.

U svakom slučaju, izgnječite avokado koji je omekšao, i dodajte pola supene kašike majoneza, i isto toliko meda. Sve to dobro izmješajte, pa nanesite masku na suvu dlaku, ostavite da djeluje pola sata pod plastičnom kesom ili providnom folijom - masku nanosite cijelom dužinom dlake, potom isperite mlakom vodom, pa kosu regularno operite šamponom.

Možete ovu masku praktikovati prilikom svakog pranja kose kada je zimski period.

Maska od banane, badema i meda

Banana je takođe čest bjuti sastojak, kao i badem, pa se često koriste u ovakvim uradi sama tretmanima. 

Banana je bogata vitaminima C, A i E, kao i kalijumom, što sve hrani dlaku iznutra. Za masku birajte one mekše, zrelije banane, kako biste ih lakše izgnječili i kasnije sprali. Badem je bogat uljima koji štite dlaku i čine je otpornijom.

Uzmite šaku badema, usitnite što više u sjecku, izgnječite jednu bananu, dodajte 2 supene kašike meda, sve to pomiješajte, i nanesite masku cijelom dužinom kose. Takođe ostavite da djeluje pola sata pod kesicom ili providnom folijom, isperite, pa regularno operite šamponom, i tretirajte balzamom.