Duga kosa koja nije sklona pucanju dlake i sa volumenom, definitivno je bjuti cilj kome teže brojne pripadnice nježnijeg pola.

njega kose.jpg

Ipak, nije tako lako imati dugu, a njegovanu kosu. Kako profesionalni frizeri tvrde, u prosjeku naša kosa dnevno treba da poraste imeđu 0,3 i 0,5 mm, odnosno od 1 do 1,5 cm na mjesečnom nivou.

Međutim, ukoliko se ne pridržavate određenih pravila kada je njega u pitanju, vaša kosa će porasti znatno manje od pomenutog, i takođe će biti podložna lomljenju, što znači nimalo atraktivna frizura. 

Kako biste to predupredili, ikako bi vam kosa vidno porasla za mjesec dana, predlažemo da nastavite sa čitanjem - u produžetku vas čekaju korisni savjeti.

Prvo susret sa makazama

Ovo je zaista prvi i osnovni korak, ili ono što nam je svima poznato kao osvježavanje krajeva. Dovoljno je da neznatno skratite kosu kako bi vaša dlaka živnula, i kako biste se riješili ispucalih pramenova, koji zapravo onemogućuju vašoj kosi normalan rast.

U suprotnom, nezdravi i ispucali krajevi imaju uticaj i na korijen dlake, te će vaša kosa ostati na istoj dužini, i plus će dobiti nepopularni izgled metle. 

Odmah ispirajte balzam

Često se pominje da, nakon pranja, potrebno ostaviti balzam na kosi nekoliko minuta, kako bi dlaka apsorbovala sve hranljive sastojke iz ovog kozmetičkog proizvoda.

U pitanju je zapravo mit. Balzamu nije potrebno nikakvo dodatno vrijeme na kosi kako bi djelovao. Ukoliko držite predugo balzam, kosa gubi volumen.

Balzam vašu kosu takođe štiti od lomljenja. 

Magično dejstvo piva

Ni ovog puta ništa bez uradi sama domaćih tretmana kada su bjuti rituali u pitanju. Tako će vam u njezi kose od velike pomoću biti pivo, koje ima fantastičan uticaj na njen rast, prodirući u samu strukturu dlake, čime je jača, ali djelujući i na njen korijen.

Pomiješajte vodu i pivo u razmjeri 1:1, prokuvajte ih zajedno, sačekajte malo da se prohladi, pa ovako napravljenom mješavinom regularno perite kosu.

Slobodno možete ovaj tretman primjenjivati dva ili tri puta nedjeljno. Rezultati neće izostati. 

Hranljiva ulja i maske su obavezan dio njege

Određena prirodna ulja su fantastična, kao i maske, jer kosi obezbjeđuju neophodne masti, pa tako oblažu dlaku, i čine je zdravijom i znatno otpornijom na pucanje. To znači i da kosa brže raste.

Na prvom mjestu preporučujemo da koristite kokosovo ulje, za koje je dokazano da ima najbolje dejstvo po kvalitet kose. Takođe, možete napraviti i neku od domaćih maski, a posebno se ističe ona od pantenola kada je brži rast kose u pitanju. 

Dozvolite kosi da diše

Kada kažemo da kosi treba dozvoliti da diše, to znači da je ne smijemo previše vezivati u rep, posebno ne na način kada zategnemo kosu mnogo unazad, čime dlaka postaje znatno manje otporna na pucanje.

Takođe, važno je kosi obezbijediti dodatnu negu od sunca, odosno od ekstremnih temperatura - bilo da su u pitanju vrućine ili hladnoća.