Ljeto je već uveliko stiglo, što znači da je donijelo prave izazove za našu ljetnu bjuti rutinu.

kosa-ljeti.jpg

Ukoliko planirate da idete na more, vaša kosa će biti pojačano pod uticajem UV zračenja, ali i slane morske ovde. Sve to znači dehidratacija i njen beživotan izgled. 

Ipak, ove neželjene posljedice se mogu preduprediti akotokom ljeta birate one proizvode za njegu koji vašoj kosi najviše prijaju. Više o tome u nastavku. 

Ono što je važno jeste da, ukoliko to do sad već niste učinili, posvetite malo vremena kako biste prilagodili njegu kose ljetnim vrućinama. To znači da će vašoj strukturi dlake u ovom periodu najviše pogodovati specifična struktura po pitanju sastava šampona, balzama, ali i da joj je prije svega potrebna i dodatna njega i zaštita.

Bez obzira da li vam je kosa inače suva, ili se pak brzo masti, ono što je bez sumnje najvažnije jeste da birate šampone i balzame koji su na hidrantnoj bazi. Tako ćete svojoj kosi uspjeti koliko toliko nadoknaditi vlažnost koju gubi uslijed svakodnevnog izlaganja jakom suncu.

Takođe, način na koji perete kosu može doprinijeti da vaša dlaka upije što više hranljivih sastojaka. Blago umasirajte šampon kako u tjeme, tako i cijelom dužinom kose, i potrudite se da pranje kose potraje barem pet minuta.

Što se dodataka u šamponima i balzamima tiče - posebno bi bilo korisno da ovi preparati sadrže vitamin E, dok je sa druge strane važno da nemaju one teže hemijske sastojke poput sulfata, koji će samo dodatno opteretiti već izmučenu i dehidriranu dlaku.

Dalje, po pitanju dodatne njege, ona je neophodna. Na prvom mjestu morate da koristite preparate za kosu sa UV zaštitom - postoje i oni specijalni posebno namijenjeni njezi kose na plaži, koji su uglavnom u spreju, i koje je potrebno da na kosu aplicirate periodično sve vrijeme dok ste izloženi suncu.

Preporuka je i da kosi obezbijedite negu u vidu hranljivih tretmana, što mogu biti domaće maske.

I na kraju - s obzirom na to da je vašim krajevima posebno potrebna dodatna njega, kako biste ih koliko toliko spasili od pucanja i rascvjetavanja, a naročito dok ste na plaži ili bazenu, predlažemo da ih tretirate posebnim sprejom, koji takođe možete da napravite sami. 

Potrebno je samo da u jednoj praznoj bočici koja ima prskalicu, pomiješate jednu trećinu hidrantnog balzama i dvije trećine obične vode, pa svemu tome dodajte 10 kapi vitamina E. Dobro promućkajte i vaš sprej je spreman za upotrebu. 

U svakom slučaju, verujmo da će vam uz ove savete biti lakše da vaša kosa i tokom ljetnih mjeseci bude prepoznatljiva po svom sjaju i volumenu.