Kada je njega kose u pitanju, sigurni smo da ćete se složiti da novih tretmana i novih ideja, koji mogu pospješiti njen kvalitet, nikad nije dovoljno.

pirincana voda.jpg

Upravo jedan takav prijedlog je i naša današnja tema. Možda na prvu pomisao ni na koji način ne biste doveli u vezu pirinčanu vodu i zanosnu kosu koja mami svojim sjajem i volumenom, ali pirinčana voda kao dio bjuti rutine bez sumnje vašu negu podiže na sasvim novi nivo.

I nije neobično zašto se baš ona našla na listi onih sastojaka koje predlažemo kao dio prirodne njege, pogotovo ako napomenemo da je pirinčana voda glavni sastojak u tretmanima žena Azije, koje se čuvene po svojoj ljepoti i mladalačkom izgledu.

Mnoga istraživanja u bjuti industriji su pokazala da brojni kozmetički preparati zbog svog hemijskog sastava, kao na primjer visoke koncentracije sulfata, osim što kosi obezbjeđuju određenu njegu, takođe imaju i štetan uticaj. On se ponajviše ogleda u problemu sa opadanjem, slabim vlasima sklonim lomljenju i pucanju, kao i preuranjenoj pojavi sijedih dlaka.

Zato je tokom posljednjih godina sve više izražen trend kozmetičkih preparata koji su na prirodnoj bazi, i koji su oslobođeni određenih hemijskih supstanci, pa samim tim nisu invazivni po našu kosu, odnosno po njen kvalitet.

Kako bi vam kosa bila čvršća, bujnija, kako se ne bi lomila i pucala, i kako bi imala što bolji volumen, sve što je potrebno jeste da kosu perete vodom u kojoj je prethodno kuvan pirinač. 

U čemu je tajna? Tokom kuvanja, pirinač oslobađa brojne antioksidanse čiji je učinak po kosu, folikul dlake, kao i po kožu tjemena, što je sve važno u pogledu kvaliteta kose, fantastičan.

Osim antioksidanasa, voda u kojoj je kuvan pirinač takođe obiluje mineralima i vitaminima. Potom, tu su aminokiseline koje imaju pozitivan uticaj na korijen dlake, što znači da spriječavaju opadanje.

Ukratko, ukoliko kosu budete tretitali na ovaj način, ona će biti - meka, čvrsta, zdrava i sa mnogo boljim volumenom.

Kako da dobijete pirinčanu vodu kojom ćete prati kosu?

Koristite isključivo integralni pirinač, i kuvajte ga u znatno više vode nego inače kako biste dobili potrebnu količinu. Nakon što ste procijedili pirinač, vodu ostavite na sobnoj temperaturi od 24 do 48 sati, kako bi bila fermentisana. Možete dodati i par kapi eteričnog ulja.

Pirinčanu vodu stavljate na vlažnu kosu, i utrljavajte je u samu kosu, kao i u kožu tjemena. Potom isperite kosu običnom mlakom vodom. 

Slobodno primenjujte ovaj tretman što češće, i sigurno ćete vidjeti rezultate.