Ukoliko ste obratili pažnju, mogli ste primijetiti da se pantenol nalazi u brojnim kozmetičkim proizvodima kako za njegu kose, tako i za njegu lica, kao jedan od glavnih sastojaka.

kosa maska.jpg

Svakako, to nije slučajno, uzevši u obzir njegova izrazito hidrirajuća svojstva. Pantenol je sadržan u mnogim šamponima, balzamima, farbama za kosu, kremama, a ono što je najbolje kod njega jeste da ni u kom pogledu nije štetan. Kosa tretirana njime postaje jača, dlaka mekša i mnogo manje sklona lomljenju i pucanju.

Stoga i preporučujemo da u svoju bjuti rutinu uvrstite domaću masku od pantenola za brži rast kose. Detalji slijede u nastavku.

Pantenol je jedinjenje koje u sebi sadrži pantotensku kiselinu, kao i vitamin B5, zbog čega se i ističe po svojim hranjlivim svojstvima. U kozmetičkim prizvodima ga možemo prepoznati i pod drugim nazivima - provitamin B5, bepathen, pantothenol, dexpanthenol, pantotheny.

Zbog čega pantenol utiče na brži rast kose?

On djeluje direktno na kožu tjemena, ojačava korijen dlake, i utiče direktno na folikul dlake, ubrzavajući njen rast. Pomenuli smo u uvodnom dijelu njegova izrazito hidrirajuća svojstva. Posebno se izdvaja po svom umirujućem djelovanju na kožu glave, kao i po antiupalnim svojstvima. Stoga se rastvor pantenola može direktno utrljavati na tjeme, i to svako veče, bez bojazni da možete pretjerati. Odgovara svim tipovima kože. 

Isto tako se može poprskati duž cijele dlake, koju će hidrirati i vratiti joj prepoznatljiv sjaj.

U svakom slučaju, zbog svega ovog pantenol je glavni sastojak maske za brži rast kose, koju možete napraviti u svojoj kućnoj radinosti.Biće vam potrebno svega nekoliko sastojaka i jako malo vremena. 

Smatra se da maska po efektu ima prednost, jer je obogaćena i drugim elementima, u odnosu na primjenu samog rastvora pantenola. Napomenimo još samo da je nakon otvaranja bočice sa pantenolom, potrebno da ga potrošite u narednih 30 dana.

Domaća maska od pantenola

Od sastojaka će vam biti potrebno sljedeće:

10 kapi pantenol rastvora

Nekoliko kapi ricinusovog ulja

50 ml kapi od koprive

jedno žumance.

Sve ovo dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu masu, koju ćete potom nanijeti na suvu kosu. Dobro je utrljajte na teme, ali i duž same dlake. Uvijte kosu u peškir, ili još bolje u najlon kesu, i ostavite masku da djeluje dva sata

Potom je isperite mlakom vodom. 

Zatim operite kosu uobičajeno.