Sigurni smo da ste i vi iskusili kako to izgleda kada kosa počne da vam opada i gubi svoj volumen, kao i da ste primijetili da se to po pravilu uglavnom dešava sezonski, odnosno tokom prelaznih godišnjih doba.

opadanje kose

Razlog tome djelimično je obnavljanje dlake do kojeg prirodno dolazi, ali tu su i dodatni faktori, koji mogu da utiču na ovu pojavu - stres, hormonalni disbalans, trudnoća, promjene u težini, gubitak gvožđa i slično, što je takođe dodatno izraženo tokom proljećnih mjeseci.

Uglavnom, ukoliko ste primijetili da na vašem češlju ostaje znatno više dlaka nego inače, ne treba da paničite, ali isto tako ni da sjedite skrštenih ruku.

Postoje načini da spriječite ili smanjite proljećno opadanje kose, a korisni savjeti na ovu temu vas čekaju u nastavku teksta.

Bilo da imate kosu koja je inače podložna opadanju, ili je ona tome podložna sezonski, postoje načini da se sa njim izborite, i to na potpuno prirodan način.

Tačnije, kosa koja je u ovom smislu slaba ne bi trebalo da se dodatno tretira hemijskim sredstvima jer će to samo pogoršati situaciju, već se treba okrenuti alternativi koja se zove - napravite sami preparate koji će vam pomoći da spriječite ili zaustavite opadanje kose.

Maska protiv opadanja kose od žumanceta

Za ovu masku će vam biti dovoljno jedno žumance, koje ćete dobro umutiti dok ne postane pjenasto. Potom dodajte supenu kašiku ricinusovog ulja, pa sve sjedinite. Smjesu stavite na suvu kosu, sa akcentom na kosu tjemena. Sve dobro izmasirajte i ostavite masku da djeluje nekoliko sati. Najbolje bi bilo za zapravo prenoćite sa njom tako što ćete kosu umotati u peškir. Ujutru je uobičajeno operite.

Ovaj tretman možete praktikovati svaki put prije pranja.

Dodatni savjet - nakon pranja kosu možete ispirati vodom kojoj ćete dodati sok od iscjeđenog limuna.

Žumance je puno zdravih masti i proteina koji će nahraniti i očvrsnuti vašu kosu u tjemenu, što je ključno kada je njeno opadanje u pitanju. Ricinusovo ulje je poznato po svojim blagodetima u vezi sa uticajem na dlaku, to jest na samu njenu strukturu.

Losion protiv opadanja kose

Ukoliko bi trebalo da navedemo jedan prirodni sastojak koji je najdjelotvorniji u borbi protiv opadanja kose, naš odgovor bi definitivno bio - kopriva.

Kako biste napravili losion od ovog moćnog sastojka, biće vam potrebno pola kilograma lista od koprive, koje ćete preliti sa 500 ml ključale vode. Sve to ostavite da odstoji sat vremena, procijedite čaj, a onda mu dodajte 150 ml ricinusovog ulja.

Tako ste dobili losion kojim možete i po tri puta dnevno masirati tjeme glave, pogotovo kada vam to vaša dnevna organizacija dozvoljava. Umjesto ricinusovog možete dodati i bademovo ulje.

Praktikujte ovaj losion što češće kako bi vam kosa postala jača i prestala da opada.