Lak za kosu ubraja se u one kozmetičke proizvode koji su zapravo garancija dobre frizure. Bilo da smo uvijali kosu pa želimo da lokne budu postojane, ili nam je cilj da postignemo volumen, odnosno da fiksiramo željeni oblik frizure, lak je taj koji nam upravo takav efekat obezbjeđuje.

lak za kosu

Međutim, da li je korišćenje ovog proizvoda garancija i zdrave kose i kože glave? Nesumnjivo je da ovi preparati sadrže i određene hemikalije, te svakako treba dodatno povesti računa o njihovoj upotrebi u okviru naših redovnih bjuti rutina kada je stilizovanje kose u pitanju.

U nastavku teksta ćemo se detaljnije posvetiti ovoj temi.

Funkcija laka za kosu jeste u tome da je fiksira u željenom položaju, što se postiže zahvaljujući određenom hemijskom sastavu. Upravo oni elementi koji su u njemu sadržani se i razmatraju u smislu svoje štetnosti po kvalitet dlake, i uopšte po zdravlje kose i kože glave, kao i po cjelokupno zdravlje.

Naime, ono što sadrže gotovo svi kozmetički preparati ovog tipa, bez obzira na proizvođača jeste grupa aktivnih supstanci - polimera i rastvarača, kao i jedan ili više gasova. Lak za kosu se uglavnom nalazi u aluminijumskoj bočici, odnosno kozervi, sa sprejnim mehanizmom.

Polimeri su zaslužni za funkciju fiskiranja, iliti lijepak-efekat ovog preparata. Zatim, lakovi za kosu sadrže i alkohol i ugljovodonike, kao dio rastvarača, a u sastavu mogu biti prisutne i sljedeće supstance: propilen glikol, izobutan, propan.

Takođe, pomenimo da su ranije ovi proizvodi sadržali i vinil hlorid ili metilen hlorid, što više nije slučaj, jer se ove supstance smatraju vro opasnima po zdravlje, pa i kancerogenima.

Pominjala se i štetnost ovog tipa proizvoda po životnu sredini i slično ali ono na šta ćemo se mi fokusirati jeste kako oni djeluju na samu kosu.

Jednostavno, svi pobrojani sastojci po našu dlaku nemaju apsolutno nikakva hranljiva svojstva, a izgled kose vremenom čine krutim i beživotnim.

Zapravo, proces do koga dolazi usljed dugotrajnog korišćenja ovog preparata je sljedeći - lak za kosu zatvara dlaku i spriječava njeno disanje, istovremeno je čini suvom i oduzima njenu vitalnost. Kosa tako postaje potpuno dehidrirana, sklona lomljenju i pucanju.

Takođe, stalna upotreba laka za kosu može prourokovati i problem sa kožom glave - iritacije, svrab i perut.

Povedite računa o upotrebi ovog kozmetičkog proizvoda, odnosno preporuka je da definitivno izbjegavate da on bude dio vaše redovne bjuti rutine.

Umjesto toga, a u cilju fiksiranja kose i oblikovanja frizure, možete se usmjeriti ka alterantivi, to jest opciji prirodnog laka, koji ne sadrži alkohol i ostale sastojke koji štete kosi.