Problem masne kose nije nimalo rijetka pojava kod mnogih pripadnica nježnijeg pola. Kosa koja se brzo prlja i masti ne samo da ne izgleda lijepo, već i oduzima mnogo vremena, uzevši u obzir da one dame kod kojih je problem vrlo izražen, moraju da je peru svakog drugog dana, ili čak svakodnevno.

kosa

Iako se masne kose ne možete riješiti preko noći, to ipak nije nešto što je nemoguće, a ono što je potrebno kako bi se željeni cilj postigao jeste temeljan pristup, koji podrazumijeva i sagledavanje mogućih uzroka, i savjete koji se odnose na adekvatnu njegu.

O svemu ovome, detaljno u nastavku.

Ono što na samom početku treba da definišemo kada je ova problematika u pitanju, jeste da do nje dolazi uslijed prekomjernog lučenja sebuma iz lojnih žlijezda kože glave i same dlake. Uslijed toga, kosa postaje teška i slijepljena, odnosno opterećena tim viškom masnoća.

Uzroci opisane pojave mogu biti raznoliki - fiziološki faktori poput hormonalne neravnoteže, pa sve do spoljnih činioca, kao što su vremenski uslovi, kao i nepravilna njega.

Genetika je vrlo snažan faktor to jest predispozicija koja se ubraja u domen nasleđenih karakteristika, u ovom slučaju onih koje se odnose na probleme masne kose.

Hormonski disbalans je zdravstveno stanje koje se odražava na cijeli organizam, pa isto tako može biti i uzrok pojačanog mašćenja kože. Na primjer, policistični jajnici, koji su česta dijagnoza kod mnogih žena, prouzrokuju manjak vitamina B6 i nezasićenih masnih kiselina, što dalje vodi ka prekomjernom lučenju sebuma.

U ovakvoj situaciji treba regulisati ishranu na način da se nadomjeste ove nedostaci, što znači uvrstiti u jelovnik namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama, kao što su orašasti plodovi, riba, integralne žitarice.

Naravno, nezdrava ishrana koja se pretežno bazira na lošim mastima i ugljenim hidratima, takođe može prouzrokovati mašćenje kože.

I naposletku, ne treba zanemariti ni stres, koji stvara povišen nivo kortizola, hormona odgovornog za pojačano lučenje ulja.

Nepravilna njega kose kao mogući uzrok njenog prekomjernog mašćenja

Ovo je tema kojoj želimo posebno da se posvetimo, kako biste znali na šta treba da obratite pažnju.

Prvo, trudite se da kosu ne perete suviše često, jer ukoliko se kosa i koža glave skoro svakodnevno izlažu vodi i kozmetičkim preparatima, ona proizvodi dodatna ulja, te tako samo ulazite u začarani krug. O načinima i trikovima koji vam mogu pomoći da kosu ne perete prečesto, biće riječi kasnije u tekstu.

Zatim, važno je da kosu operete temeljno i pravilno, kako biste zaista uklonili svu prljavštinu sa nje. Dakle, nakon nanošenja šampona, masirate kosu i kožu glave laganim pokretima. Takođe, podjednako je važno ispiranje, jer se mnogima desi da nakon što su zbrzali pranje, isto tako brzo i isperu kosu, pa na njoj ostanu tragovi kozmetičkih proizvoda, zbog kojih se kosa mnogo brže prlja i masti.

Dalje, mnoge dame ne obraćaju pažnu na vrstu šampona koji koriste, kao i balzama, ili maske za kosu - to nikako ne bi smjeli da budu oni kozmetički proizvodi koji u sebi sadrže sulfate, jer su to suviše agresivna hemijska sredstva koja štete i slabe kosu, čineći je podložnom mašćenju. Takođe, ne treba koristiti ni one šampone koji sadrže silikon i eterična ulja.

Dakle, treba birati hidratantne šampone, one koji su što više na biljnoj bazi, a ako ste se pitali da li balzam samo dodatno masti vašu kosu i da li je bolje da ga preskočite - odgovor je ne. Slobodno koristite balzam, ali ga nemojte držati dugo na kosi, nanesite ga samo na krajeve i dobro ga isperite.

Ukoliko suviše često koristite šampon za suvo pranje kose, treba da znate da to nije preporučljivo, jer tako koža glave postaje suviše suva, pa ona samim tim počinje prekomjerno da proizvodi ulja, što je vrsta odbrambenog mehanizma, ali i kontraproduktivno za one koji imaju problem sa masnom kosom. Svedite njegovu potrebu na minimum - samo u hitnim situacijama, a od pomoći može biti i da ga naprskate prvo na četku, umjesto direktno na kosu.

Nemojte prati kosu suviše toplom vodom, jer ona stimuliše rad lojnih žlijezda. Savjet je da voda bude blago mlaka - ovako znatno možete smanjiti lučenje sebuma.

Naposletku, trudite se i da ne koristite svaki put fen, kao i da što manje tokom dana dodirujete kosu.

Korisni trikovi za masnu kosu

Prvo, postoje frizure koje su pogodne za masnu kosu, odnosno one koje usporavaju prljanje kose. To su na prvom mjestu lokne, koje kosi daju volumen, a vašu frizuru čine atraktivnom. Dlaka koja je uvijena odignuta je od kože glave i nije slijepljenja za nju, pa je samim tim manje podožna kontaktu sa sebumom. Izbjegavajte da vežete kosu u rep, jer to ubrzava njeno mašćenje.

Možete koristiti translucent puder u situacijama kada vam je važno da vaša kosa izgleda čisto. Naime, translucent puder je dizajniran da upija višak masnoće sa kože lica i da spriječava njeno prosijavanje, ali isto tako može poslužiti i onima koji žele da zamaskiraju masnu kosu. Natapkajte ovaj bijeli prah na razdjeljak i korijen kose, ostavite minut-dva, pa potom raščešljajte kosu - razliku ćete primjetiti odmah, a na kosi neće ostati bijeli trag, kao u slučaju bebi pudera.

Takođe, postoje mnoga prirodna sredstva koja pomažu u njezi masne kose. Na primjer, jabukovo sirće i soda bikarbona su sredstva koja možete redovno koristiti kada je ova namjena u pitanju.

Koristite četke od prirodne dlake i nemojte kosu da češljate suviše često, jet to takođe dodatno stimuliše lučenje sebuma.

Sok od cijeđenog limuna ( 2 limuna na 3 l vode) možete koristiti za ispiranje kose nakon šampona, što više služi poput maske koja kosu dodatno pročišćava, pa je potrebno da kosu nakon ovog tretmana isperete i običnom vodom.