Opadanje kose nije nimalo prijatan problem, i sa njim se mnoge dame suočavaju, a uzroci mogu biti različiti - od aktuelnog godišnjeg doba koje prouzrokuje samo trenutno opadanje, preko stresa, pa sve do određenih zravstvenih stanja koja mogu biti u vezi sa ovom pojavom.

kosa

U svakom slučaju, ukoliko ste primjetili da vam kosa opada i tražite rješenje za ovaj problem, odgovore ćete pronaći u nastavku teksta.

Postoje razni načini na osnovu kojih možete utvrditi da li je riječ o opadanju kosu, više nego što je uobičajeno. Prilikom češljanja, tuširanja, ukoliko je broj dlaka koji se pojavi veći od 20, sigurno da je riječ o prekomjernom opadanju kose.

Nemojte padati u očaj, iz razloga što svaki problem ima svoje rješenje.

Šta je korijen dlake?

Kosa je napravljena od tvrdog proteina koji se zove keratin. Korijen dlake je dio kose ispod površine kože, i naziva se još i folikul dlake. Taj dio dlake je u interakciji sa mnogim drugim povezanim strukturama unutar kože.

Kosa raste u ciklusima, a da bismo bolje razumjeli sam proces, objasnićemo sve faze po redu:

Anagen (faza rasta): Većina kose raste u bilo kojem trenutku. Svaka kosa provede nekoliko godina u ovoj fazi.

Katagen (prelazna faza): Tokom nekoliko nedjelja rast kose se usporava i folikul dlake se smanjuje.

Telogen (faza mirovanja): Tokom mjeseci, rast kose prestaje i stara kosa se odvaja od folikula dlake. Nova kosa započinje fazu rasta, gurajući staru kosu.

Kosa raste različitito kod ljudi, a prosječna brzina rasta je oko 1,5 cm mjesečno. Boja kose je stvorena pigmentnim ćelijama koje proizvode melanin u folikul dlake. Sa starenjem pigmentne ćelije umiru, a kosa postaje siva.

Zašto opada kosa?

Sada kada znamo šta je folikul dlake, i kako utiče na rast kose i koje su to faze, trebalo bi da znamo zašto dolazi do opadanja kose i koji su to faktori. Faktori koji utiču na folikul dlake da slabi i da ima kraći period rasta od drugih su mnogobrojni. Neki do faktora koji mogu uticati na gubitak kose:

Hormoni, kao što je abnormalni nivo androgena (muški hormoni koji normalno proizvode i muškarci i žene).

Geni, i od muškog i ženskog roditelja, mogu uticati na predodređenost osobe na ćelavost muškog ili ženskog tipa.

Stres, bolest ili porođaj može uzrokovati privremeni gubitak kose.

Lijekovi, uključujući hemoterapijske lijekove koji se koriste kod liječenja raka, razrjeđivači krvi, beta-adrenergički blokatori koji se koriste za kontrolu krvnog pritiska i pilule za kontracepciju mogu uzrokovati privremeni gubitak kose.

Autoimune bolesti uzrokuju alopeciju. Kod alopecije, imunološki sistem se okreće iz nepoznatih razloga i utiče na folikulu dlake. Kod većine ljudi sa alopecijom, kosa raste, i ako može privremeno biti vrlo slaba i možda svjetlije boje, do povratka debljine.

Kozmetički tretmani kose, kao što su prečesto pranje, izbjeljivanje i farbanje kose, mogu uticati na opadanje kose, čineći kosu slabom i lomljivom. Pretjerano tretiranje kose uz pomoć sredstava za uljepšavanje kose, takođe dodatno može oštetiti i kosu.

Međutim, ti postupci ne uzrokuju ćelavost, već je samo oštećuju i čine je slabom i lomljivom. U većini slučajeva kosa raste normalno, ako se ukloni izvor problema. Ipak, teška oštećenja kose ili vlasišta ponekad uzrokuju trajnu ćelavost.

Bolesti, kao što je bolest štitne žlijezde, dijabetes, nedostatak gvožđa, poremećaji ishrane i anemija mogu uzrokovati gubitak kose. Kod većine slučajeva, kada se liječi uzrok, kosa će se oporaviti.

Loša ishrana - kao što je nisko kalorična ishrana ili teško ograničena kalorijska prehrana takođe mogu uzrokovati privremeni gubitak kose.

Kako ojačati korijen dlake?

Sada, kada vam je jasno da je korijen dlake jako bitan za rast kose, potrebno je da vidimo koji su to načini za jačanje korijena dlake, kako bi ubrzali njen rast.

Masaža glave

Masaža glave takođe poboljšava rast i utiče na cirkulaciju krvi, dajući vam zdraviju i puniju kosu. Možete sebi priuštiti jednostavnu masažu ili čak dodati i ulja koja imaju različite prednosti. Svaka masaža podstiče cirkulaciju krvi, u dijelu koji masirate. Masažu možete raditi sami kod kuće, sa ili bez masažera.

Jednostavan način masaže, kao i svake druge, je pomjeranjem ruke kroz kosu od naprijed prema nazad. Koristite kružne pokrete od naprijed do nazad. Zatim promijenite smjer, od zadnjeg tijela prema napred. Sada te iste pokrete ponovite sa strane i oko ušiju.

Za masažu glave možete koristiti i različita ulja, kao što je kokosovo ulje ili neko drugo, koje jačaju korijen dlake.

Maska za jaču kosu

Postoji veliki broj maski za jačanje korijena kose koje možete praviti od luka, kvasca ili jaja. Sastojci koji se nalaze u maskama, utiču na korijen dlake, jačaju ga i smanjuju ispucalost i lomljivost kose.

Jaja u sebi sadrže hranljive stvari i bjelančevine, koje su dobre za održavanje zdravlja vaše kose. Oni imaju jako dobar uticaj na sve tipove kose i pružaju dobru hranu za kosu.

Utiču na smanjeno opadanje kose. Jaja sadrže i vitaminim B koji je neophodan za rast kose. Ovo je jedna od najdjelotvornijih domaćih maski za kosu za rast kose.

Kako napraviti masku sa jajima za vašu kosu?

Sastojci :

1 jaje
1 šoljica mlijeka
2 kašike limunovog soka
2 kašike maslinovog ulja

Postupak :

Jaje pomiješajte sa drugim sastojcima. Nanesite ovu masku na kosu. Pokrijte kosu kapicom za tuširanje i pustite da maska stoji na glavi oko 20 minuta. Isperite masku hladnom vodom.

Umjesto toga, možete koristiti samo jaja slijedeći ove korake:

Pomiješajte nekoliko jaja zajedno dok se žumanci i bjelanci dobro ne ujednače. Masirati maskom glavu. Ostavite na glavi 15 do 20 minuta. Isperite masku mlakom vodom.

Prednosti maske za kosu od jaja su višestruke: jaja su bogata proteinima i aminokiselinama, koji njeguju vašu kosu, daju joj sjaj, utiče na smanjeno opadanje kose i podstiče rast kose, i jačaju korijen dlake.

Šampon koji njeguje korijen

Nemojte koristiti bilo koje šampone, pogotovo jake šampone za tretman jačanja dlake. Postoje šamponi, koji u sebi sadrže sastojke koji stimulišu rast dlake, i na taj način jačaju njen korijen.

Kada birate šampon protiv opadanja kose, bitno je da to bude proizvod bez sulfata.
Naravno, morate biti sigurni u kvalitet šampona za zdrav rast dlake kako biste bili sigurni da kupujete proizvod koji ima efekta.

Ishrana za jak korijen

Jako je bitno kod jačanja korijena dlake krenuti od ishrane. Ishrana je bitan faktor koji utiče na kvalitet dlake, jačinu i njeno opadanje. Ukoliko je vaša ishrana siromašna mineralima i vitaminima, stanje vaše kose može se pogoršati. Zato je bitno hraniti se adekvatno i unositi sve one potrebne namirnice, koje stimulišu rast dlake.

1. Vitamin A

Adekvatan unos vitamina A ključan je za pomaganje podsticaja rasta i zdravlja ćelija, uključujući kosu. Vitamin A dolazi u naše tijelo na dva načina: od biljnih i životinjskih izvora.

Zdravi biljni izvori uključuju crveno, žuto i narandžasto voće i povrće poput šargarepe, kao i tamno zeleno lisnato povrće. Neki izvori vitamina A životinjskog porijekla, uključuju riblje ulje, jaja i mlijeko.

2. Vitamin B6, vitamin B12 i folna kiselina

Sva tri od ovih vitamina B ključna su za normalno stvaranje hemoglobina, koji sprovodi kiseonik od pluća do tkiva u tijelu, uključujući kosu. Nedostatak ovih vitamina B dovodi do povećanog gubitka kose, oštećene kose i sporog obnavljanja.

Najbolji izvori vitamina B6 i B12 su hrana bogata proteinima kao što su meso, piletina, riba, jaja, svinjetina i soja. Najbolji biljni izvori: lisnato povrće, sok od narandže, avokado, repa, brokoli, pšenična klica i neke obogaćene žitarice.

3. Vitamin C

Vitamin C je bitan za proizvodnju kolagena, vezivnog tkiva koji daje strukturu držeći tkiva u tijelu zajedno, poput tkiva u kosi. Ljudsko telo ne može skladištiti vitamin C dugo vremena. Da bi u vašem telu bilo dovoljno vitamina C, potrebno je da svakodnevno jedete puno hrane koja sadrži vitamin C.

Najbolji izvori vitamina C nalaze se u biljnim izvorima poput narandže, bobičastog voća, dinje, paprike, tamnozelenog lisnatog povrća i rajčice.

4. Cink

Gubitak kose je takođe povezan i sa nedostatkom cinka. Cink je mineral koji podstiče reprodukciju ćelija i rast tkiva . Cink takođe ima funkciju održavanja ulja koje izlučuju ulje pričvršćeno na folikul dlake.

Dobri izvori cinka uključuju hranu životinjskog porijekla, uključujući morske plodove, pernate životinje, dagnje i škampe. Jaja i mlijeko takođe sadrže cink, ali u manjim količinama. Proizvodi od cijelog zrna, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke sadrže cink.

5. Protein

Potrebno je unositi hranu bogatu proteinima, ako pokušavate da održite zdrav rast kose i da ojačate korijen dlake. Bez adekvatnog unosa proteina, tijelo ne može uticati na stvaranje nove kose kako bi se zamijenila stara kosa koja je opala.

Visoko masna ishrana utiče na povećanje nivoa testosterona, koji su povezani sa gubitkom kose, tako da bi trebalo izbjegavati hranu koja utiče na gubitak kose.

Unosite bjelančevine kao što su riba (koja ima bezbroj zdravstvenih prednosti, a ne samo održavanje sjaja kose), piletina, soje, sirovi sir, jaja, bademi, pasulj i jogurt.

Smanjite broj tretmana

Nemojte često fenirati kosu, ispravljati, koristiti presu. Na ovaj način kida se vaša dlaka, slabite njen korijen, samim tim i opada.

Trudite se da je što manje vezujete u rep, držite vezanu u punđu. Ovo posebno slabi korijen kose na prednjem dijelu glave. Pustite da vaša kosa prirodna pada.

Koristite manje blanša, farbe i ostalih jakih sastojaka koji utiču na kosu.

Unosite više tečnosti

Pravilna hidratacija je ključni faktor za zdravu kosu i dobro zdravlje. Svaka ćelija i svaki sistem u vašem tijelu koristi vodu kako bi ispravno funkcionisalo.

Imajte na umu da je brz gubitak težine još jedan razlog za ubrzani gubitak kose. Prebrzo gubljenje težine koje je uzrokovano slabijom ishranom može uzrokovati neravnotežu u tijelu i kao rezultat uticati na povećan gubitak kose.