Sigurni smo da ne volite ispucale krajeve i lomljivu suvu kosu i da preduzimate sve što je u vašoj moći da djelujete preventivno.

ulja za kosu

Prirodna ulja, poput kokosovog, ulja od jojobe, arganovog i ostalih važe za čudo prirode kada je njega kose u pitanju. Apsolutno je tačno da joj pogoduju, ali koliko ova ulja zaista mogu da zaštite vašu kosu od isušivanja ili da obnove potpuno ispucalu kosu?

U nastavku otkrijte da li prirodna ulja zaista čine čuda kada je njega kose u pitanju.

Agranovo ulje

Posljednjih godina ovo ulje je prvo na listi prirodnih sastojaka kada je u pitanju ne samo njega kose, već i njega cijelog tela, zbog svojih hranljivih svojstava.

Međutim, ako malo istražimo, ne postoje studije koje zaista dokazuju da arganovo ulje može oporaviti oštećenu kosu, ili uticati na njen rast i spriječiti opadanje, kao što se vjeruje.

Ono što je sigurno jeste da će redovnom upotrebom ovog ulja vaša kosa imati efekat blistavosti i sjaja, zahvaljujući viaminu E kojim argan obiluje.

Dakle - da, koristi njezi kose, ali nema dokaza da može adekvatno tretirati njene određene probleme.

Jojoba ulje

Ulje od jojobe se ubraja u blaga ulja koja veoma pogoduju njezi tijela i tretiranju suve kože, ali kada je njega kose u pitanju - osim što neće škoditi, ovo ulje neće ni dati neke vidlive rezultate.

Situacija je poprilično ista kao i kod arganovog ulja - jojoba će učiniti kosu sjajnijom, ali nema sposobnost prodiranja u samu dlaku, pa samim tim ne može služiti kao sredstvo koje obnavlja oštećenu, suvu i ispucalu kosu.

Zaključak - sačuvajte ulje od jojobe za njegu tijela.

Kokosovo ulje

Došli smo i do kokosovog ulja koje je pobralo sva priznanja kada je u pitanju njega tijela, kose, kao i svi ostali rituali uljepšavanja.

Za ovo ulje se vjeruje da kosi obezbjeđuje sjaj, hidrira je, pospješuje njen rast, revitalizuje oštećenu kosu, jača tanku i lomljivu kosu, a što je najbolje - ovog puta postoje i naučni argumenti u korist prethodnih tvrdnji.

Studija Univerziteta Princeton iz još 2001. godine je dokazala da kokosovo ulje ima mogućnost prodiranja u samu dlaku i da može obnoviti oštećenu kosu!

Sada imamo jasniju sliku o tome koja prirodna ulja zaista pogoduju njezi naše kose, a koja je najbolje da koristimo u neke druge svrhe.

Savjet - neka kokosovo ulje svakako bude vaš izbor!