Drage dame, ljeto je iza nas, a zajedno sa njim i svi oni vreli dani na plaži ili na bazenu, sunčane destinacije koje su upotpunile godišnji odmor, i sada, ako podvučemo crtu, ne možemo reći da već nismo nostalgični.

kosa

Kao utješna nagrada do sljedeće ljetne sezone nam ostaju uspomene i pregršt fotografija, pretpostavljamo, ali osim toga ostaju nam i nešto drugačiji tragovi ljeta, koji se, sigurno, nikom od nas ne dopadaju.

Suva, beživotna kosa i ispucali krajeva takođe nam ostaju kao podsjetnik dobre zabave na suncu. To je alarm da pod hitno treba nešto preduzeti po tom pitanju.

U nastavku vam predstavljamo sedam savjeta kako da nakon ljeta oporavite svoju kosu.

Visoke temperature, morska so, hlor sa bazena - sve su to faktori koji kosi, i pored adekvatne njege tokom ljetnog perioda nanose štetu. Sada, kada je sezona kupanja i sunčanja već polako iza nas, vrijeme je da oporavimo našu kosu i da joj vratimo dobro prepoznatljiv sjaj.

1. Dodatno hidrirajte kosu

Koliko god se vi trudili da to izbjegnete, poslije ljetnih mjeseci vaša dlaka je izrazito suva, što dalje vodi ka ispucalim krajevima, izgledu kose koji je beživotan i bez sjaja, slabljenju dlake.

Ono što je potrebno jeste da joj barem djelimično vratite izgubljenu hidrantnost, a to ćete postići upotrebom adekvatnih kozmetičkih proizvoda koji su predviđeni za tu namjenu.

Postoje specijalne maske za hidriranje kose nakon izlaganja suncu koje možete potražiti u drogerijama, ali isto tako možete primjeniti i neke od prirodnih metoda. Mi predlažemo da tretirate kosu marokanskim (arganovim) uljem, koji ima moć da prodire duboko u dlaku, baš kao i kokosovo za koje je dokazano da je odličan i hranljiv tretman za kosu koji doprinosi njenoj hidrataciji.

2. Osvježite boju

Kosa koja je bila izložena jakom suncu, neminovno gubi na svojoj boji i sjaju, što je naročito primjetno kod svjetlije kose, koja postaje izlizana i beživotna.

Savjet je da reagujete odmah i da posjetite frizerski salon. Takođe, preporučujemo da kosu ne izlažete jakim tretmanima sada kada je već slaba i oštećena, poput kompletnog farbanja, već da je osvježite nekim prelivom koji će povratiti njenu prepoznatljivu boju i sjaj.

3. Smanjite kovrdže

Ukoliko vaša kosa izgleda kovrdžavije sada nego na primjer na početku ljeta, važno je da počnete da koristite proizvode koji su namijenjeni ispravljanju kose, iako ih ranije niste koristili, jer oni su dizajnirani tako da prodiru dubinski u dlaku čineći je glatkom i nježnom, a upravo je to vašoj kosi nakon ljeta potrebno.

4. Tretirajte adekvatne dijelove kose

Važno je da prepoznate u kojim dijelovima je vaša kosa zapravo oštećena i suva. Uglavnom je takav slučaj kada su njeni krajevi u pitanju, pa obratite pažnju kada nanosite proizvod namijenjen njihovom oporavku da ga stavljate od sredine kose na dole, a nikako pri njenom vrhu, kako ne biste bespotrebno zamastili kožu glave.

5. Pažljivo birajte proizvode za kosu

Načelno, kozmetički prozvodi za njegu kose poslije sunčanja, bez obzira da li se radi o šamponima, maskama, balzamima, treba da budu hidrantni, ali ono na šta je potrebno da dodatno obratite pažnju jeste njihov sastav - važno je da sadrže pantenol i vitamin E, jer ovi sastojci dlaku kose čine elastičnijom, a samim tim i manje podložnom lomljenju i pucanju.

6. Ne dozvolite da vam se mrsi kosa

Potrebno je da dodatno povedete računa da, ionako već oslabljena i ispucala kosa, bude što manje podložna mršenju. Dakle, koristite redovno balzame i masku i dobro je raščešljajte u toj fazi tretmana. Zatim, spavajte sa visoko vezanim repom, kako se dlake ne bi zbog trenja od jastuk međusobno upetljavale.

I, naposletku, nemojte na kosu stavljati spej za kosu i ostale proizvode koji samo pospješuju ovu vrstu problema.

7. Vrijeme je za šišanje

Na kraju, ipak moramo pomenuti i ovaj najefikasniji metod, iako vjerujemo da mnoge dame ne žele da mijenjaju dužinu kose. Kada su krajevi izrazito ispucali, naša definitivna preporuka je da posjetite frizera, jer je to jedini način da joj omogućite da se u potpunosti oporavi.