Njegovana farbana kosa i ljetni period koji podrazumijeva uživanje na suncu, odlazak na bazene i more, koje smo svi željno iščekivali cijele godine, često ne idu zajedno.

kosa ljeti

Velika vlažnost, štetno dejstvo sunca, hlora i slane vode na vašu kosu, ispucali krajevi, isprana boja - sve su to detalji koji nisu zanemarljivi, i koji mogu da pokvare vaš užitak i besprekorni izgled ovog ljeta oko kojeg ste se tako trudile.

Da li baš uvijek mora da bude tako i ima li nade za nekim obrtom?

Kada konačno dođe naših pet minuta i vrijeme za uživanje na bazenu ili na plaži, rijetko kod od nas pomisli na štetne posljedice određenih dejstava na našu kosu.

Ukoliko ste redovni posjetilac bazena ljeti, treba da znate da hlor ima vrlo nepovoljan uticaj na vašu kosu - znatno je isušuje, ona postaje lomljiva i tanka.

Isto je dejstvo i slane morske vode, odnosno kombinacija hlora ili morske soli sa štetnim UV zračenjem bukvalno razbija molekule vaše farbane kose, čineći da ona vrlo brzo dobije izgled isprane boje, sa svim ostalim propratnim efektima oštećene kose, koje smo već pomenuli.

Evo praktičnih saveta kako možete pomoći svojoj farbanoj kosi da zadrži svoju boju i izgled tokom ljeta.

Nauljite kosu

Ovo je vrlo koristan savjet, koji znatno može pomoći vašoj kosi da tokom sezone kupanja prođe sa što blažim posljedicama.

Prije nego što uđete u bazen ili more, nanesite najbolje prirodno - kokosovo ili maslinovo ulje, koje će djelovati bukvalno kao barijera između hlora ili morske soli i vaše dlake, odnosno molekula boje vaše kose.

Pokvasite kosu ranije

Evo ga jedan odličan trik - prije ulaska u slanu vodu ili bazen, pokvasite kosu običnom vodom sa tuša tako da ona upije što više tečnosti, čime će se znatno smanjiti apsorpcija morske soli ili hlora.

Zaštita od UV zračenja

Da, podjednako je važno da, kao što štitite kožu da bi spriječili neželjene posljedice, isto to učinite i za svoju kosu - biće zdravija, i sačuvaće svoju boju i svjež izgled.

Odlučite se za neki od preporučenih kozmetičkih preparata, i koristite one koji su namijenjeni farbanoj kosi.

Operite kosu poslije kupanja

Vratili ste se sa plaže ili bazena i iscrpljeni ste od cijelog dana provedenog na suncu, ali ne smije da vas mrzi da operete kosu - na taj način ćete ukloniti ostatke morske soli ili hemikalija iz hlorisane vode, što će znatno doprinijeti dugotrajnosti vaše boje i tokom ljeta.

Maska za kosu

Adekvatna njega kose podrazumijeva konstantno korišćenje raznih proizvoda koji je dodatno hidriraju, a u ljetnom periodu, pogotovo ako imate farbanu kosu, ova njega mora da bude još intezivnija - hranjiva maska će vam pomoći da i tokom ljeta vaša kosa bude zdrava.

Kapa za plivanje

Ako vam ne smeta da nosite zaštitnu kapu tokom kupanja u bazenu ili moru, imamo odličan prijedlog za vas - osim što će vaša farbana kosa biti zaštićena od štetnog dejstva UV zračenja i djelovanja hlora ili morske soli, možete i da je specijano tretirate dok plivate.

Nanesite masku za kosu, preko stavite kapicu i uživajte u svom danu.

Pridržavajte se ovih savjeta i uvujerićete se da ipak postoji način da vaša boja kose i tokom ljeta bude zanosna.