Prije više od dvije godine počeli smo da objavljujemo tekstove iz oblasti turizma. Vid turizma koji se u Trebinju može najbrže razviti, i to bez ikakvih dodatnih ulaganja, svakako je vjerski turizam.

hercegovacka gracanica Hercegovačka Gračanica

Vjerski turizam jedan je od najstarijih oblika turističkih putovanja. Ima određene specifičnosti u odnosu na druge vrste turističkih kretanja - veoma su zastupljena grupna putovanja, na kojima učestvuju pripadnici iste vjeroispovijesti, u pratnji duhovnika ili stručnog vodiča.

Takve aranžmane organizuju specijalizovane turističke agencije ili određena vjerska organizacija. Među pravoslavnim crkvama jedino Srpska pravoslavna crkva /SPC/ ima i svoju turističku agenciju - turoperatora „Dobročinstvo“.

saborni hram trebinje unutrasnjost Unutrašnjost Sabornog hrama u Trebinju

Ono što je veoma značajno je da vjerski turizam nema sezonski karakter.

Trebinje je od strane turista posjećeno uglavnom tokom ljetnih mjeseci, pa je dodatno oživljavanje vjerskog turizma velika šansa da se turistička sezona znatno produži.

Ono što Trebinje može da ponudi ne samo u vjerskom turizmu, već i inače, malo ko može na ovom području. Na našoj teritoriji nalaze se čak dva manastira iz 4. vijeka, čime se ne može pohvaliti nijedna druga regija. To ujedno znači i da je Trebinje u to vrijeme bilo naseljeno i razvijeno (za to vrijeme), čim su u njegovoj blizini izgrađena dva vjerska objekta.

manastir tvrdos Manastir Tvrdoš

Od značajnih vjerskih objekata, u Trebinju svaki pravoslavni vjernik može da posjeti manastire Svetog Petra i Pavla, Tvrdoš, Duži, Zavalu, Dobrićevo, te kompleks Hercegovačke Gračanice, rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, Pavlovu pećinu, Saborni hram.

Poznato je da je Trebinje od početka bilo sjedište episkopije u manastiru Svetih apostola Petra i Pavla. To znači da je jedna od prvih episkopija na teritorijama gdje žive Srbi osnovana upravo na teritoriji koja danas pripada našem gradu.

O značaju trebinjskih manastira zna se više nego dovoljno, kao i o Trebišnjici - svetoj rijeci, o čemu smo pisali u ranijim člancima. Neophodno je sve poznate činjenice iskoristiti i na adekvatan način ih prezentovati široj javnosti.

Petropavlov manastir Manastir Svetog Petra i Pavla u Petrovom Polju kod Trebinja

O mogućnostima kako se Pavlova pećina i Trebišnjica mogu “iskoristiti” u cilju privlačenja većeg broja turista već smo pisali - "Kako Grci koriste legendu o Svetom Pavlu, a kako mi u Trebinju" i "Evo kako se za turiste bore u svijetu i šta Trebinje od njih može da nauči".

Važno je napisati i to da se iz Trebinja u jednom danu mogu posjetiti manastir Ostrog i Cetinjski manastir, te istaći njihov značaj i relikvije koje se u njima nalaze. Takođe, u jednom danu mogu da se posjete i Mrkonjići i manastir Zavala, kao i hram Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima ili manastir Žitomislić.

mrkonjici trebinje liturgija Crkva na temeljima rodne kuće Svetog Vasilija u Mrkonjićima

Vjerski turizam je fokusiran na posjetu vjerskim mjestima. Iz perspektive pružalaca turističkih usluga, hodočasnici jesu turisti i tako ih treba i tretirati. I jedni i drugi su potrošači koji na isti način konzumiraju turističke usluge, bez obzira na to što hodočasnici dio boravka posvećuju u realizaciji vjerskih potreba.

Strukturno, aktivnosti hodočasnika i turista su slične i podrazumijevaju korišćenje istih usluga (prevoz, smještaj i sl.), pri čemu i hodočasnici mogu praktikovati neke “tipične” turističke aktivnosti (razgledanje drugih objekata, kupovina suvernira i sl.).

Vjerski turizam ne odnosi se samo na srpsko tržište, nego, prije svega, na sav pravoslavni svijet, ali i na ostale vjerske konfesije.

Katedrala trebinje Katedralna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije

Naravno, za katolike, koji imaju namjeru da posjete Trebinje, obavezno treba isticati da je iz Trebinja moguće posjetiti Međugorje i da se u našem gradu nalazi Katedralna Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, dok muslimanima treba naglašvati njihove vjerske objekte u Trebinju i okolini.

otvaranje careve dzamije trebinje Careva džamija u Starom gradu

Ovaj vid turizma se ne može razviti bez bliske saradnje sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom, medžlisom Islamske zajednice Trebinja, Trebinjsko-mrkanskom biskupijom.

Najbolje bi bilo kada bi matična eparhja osnovala sopstvenu turističku organizaciju, prije svega zbog mogućnosti bliže saradnje sa agencijom SPC “Dobročinstvo”.

Ukoliko ipak ne, ovim vidom turizma mogu se baviti i klasične turističke organizacije, ali opet pominjemo da je potrebna bliska saradnja sa Eparhijom i predstavnicima ostalih vjerskih konfesija u gradu.

Pročitajte i:

Još ne znamo šta je turizam ili se pravimo da ne znamo - obrnuta priča o turističkim potencijalima Trebinja

Šta bi trebalo uraditi da se turizam Trebinja još više razvije

Trebinje i hrišćanstvo - Trebišnjica je sveta rijeka