Po legendi, dolazeći iz Male Azije u Evropu u 1. vijeku nove ere, brod kojim se Sveti Pavle prevozio u jednom od svojih putovanja zapao je u snažnu oluju u blizini ostrva Rodos u današnjoj Grčkoj. Oluja ga je nanijela u zaliv kod grada Lindos, a brod se nasukao na obližnjoj plaži.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5

Hristov apostol se neko vrijeme zadržao u zalivu, gdje je propovijedao hrišćansku vjeru. U znak sjećanja na ovaj događaj i boravak Svetog Pavla, mještani su podigli crkvu posvećenu ovom svetitelju.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5 Preduzimljivi Grci, vični turizmu, proglasili su ovu malu crkvu, na idiličnom mjestu, idealnom za vjenčanja i obnavljanje zavjeta. Naši turisti, koji su posjetili ovaj zaliv i crkvu kažu da se tokom ljeta, kao na traci, smjenjuju parovi koji se vjenčavaju ili obnavljaju zavjet.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5

Da bi im se san ispunio, da se vjenčaju na mjestu gdje je, po legendi, boravio Sv. Pavle, rezervacija se mora izvršiti godinu dana unaprijed.

Vjenčanja se organizuju od vrlo skromnih do vrlo estravagantnih. Naravno, i cijene su različite. Mladenci moraju da dođu nekoliko dana ranije, da odsjednu u nekom od hotela, a sa njima dolazi i njihova porodica i prijatelji koji prisustvuju ovom svečanom činu.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5 Kada se sve uzme u obzir, veliki novac se obrće. Grci se ne ustručavaju da mjesto, na kome je po legendi boravio Sv. Pavle, naveliko reklamiraju i od toga, naravno, zarade i veliki novac.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5

A šta je sa našom pećinom u Petrovom polju kod Trebinja u kojoj je, takođe po legendi, boravio Sveti Pavle. Mi kao da se nje stidimo. Pominje se ukratko u turističkom prospektu našeg grada i to je sve. Naši turistički radnici kažu "pa to je po legendi". Pa šta i ako je po legendi!? Po čemu Hrvati napraviše “čudo” u Međugorju, po čemu Grci reklamiraju crkvu Sv. Pavla!?

Ni Grci ni Hrvati ne stide se da ubiru novac i da privlače veliki broj turista.

Kod ulaza u pećinu u Petrovom polju vide se temelji stare crkve. Zar ne bi bilo lijepo da je obnovimo i da, kako to rade i druga mjesta, reklamiramo pećinu kao idealno mjesto za krštenja.

Jer je, po legendi, apostol Pavle ne samo propovijedao hrišćanstvo, nego je i pokrštavao narod na obalama Trebišnjice. A, takođe po legendi, voda u pećini pomaže nerotkinjama i liječi vid.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5

Pećina je preko cijele godine zatvorena osim na Petrovdan - 12. jul. Do nje se dolazi kozijom stazom, a udaljena je od manastira Svetog Petra i Pavla samo dva kilometra.

Da ovako nešto imaju Grci ili Hrvati, ili neko drugi, od ove legende bi napravili, prvenstveno, vjersku turističku destinaciju.

A za kraj ove priče donosimo vam i link kako to rade Grci: Pogledajte OVDJE