Kako Grci koriste LEGENDU o Svetom Pavlu, a kako mi u Trebinju?

Autor: Redakcija i saradnici Foto: Agencije
TREBINJELIVE 26. 10. 2016. - 23:48h

Po legendi, dolazeći iz Male Azije u Evropu u 1. vijeku nove ere, brod kojim se Sveti Pavle prevozio u jednom od svojih putovanja zapao je u snažnu oluju u blizini ostrva Rodos u današnjoj Grčkoj. Oluja ga je nanijela u zaliv kod grada Lindos, a brod se nasukao na obližnjoj plaži.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5

Hristov apostol se neko vrijeme zadržao u zalivu, gdje je propovijedao hrišćansku vjeru. U znak sjećanja na ovaj događaj i boravak Svetog Pavla, mještani su podigli crkvu posvećenu ovom svetitelju.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5

Preduzimljivi Grci, vični turizmu, proglasili su ovu malu crkvu, na idiličnom mjestu, idealnom za vjenčanja i obnavljanje zavjeta. Naši turisti, koji su posjetili ovaj zaliv i crkvu kažu da se tokom ljeta, kao na traci, smjenjuju parovi koji se vjenčavaju ili obnavljaju zavjet.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5

Da bi im se san ispunio, da se vjenčaju na mjestu gdje je, po legendi, boravio Sv. Pavle, rezervacija se mora izvršiti godinu dana unaprijed.

Vjenčanja se organizuju od vrlo skromnih do vrlo estravagantnih. Naravno, i cijene su različite. Mladenci moraju da dođu nekoliko dana ranije, da odsjednu u nekom od hotela, a sa njima dolazi i njihova porodica i prijatelji koji prisustvuju ovom svečanom činu.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5

Kada se sve uzme u obzir, veliki novac se obrće. Grci se ne ustručavaju da mjesto, na kome je po legendi boravio Sv. Pavle, naveliko reklamiraju i od toga, naravno, zarade i veliki novac.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5

A šta je sa našom pećinom u Petrovom polju kod Trebinja u kojoj je, takođe po legendi, boravio Sveti Pavle. Mi kao da se nje stidimo. Pominje se ukratko u turističkom prospektu našeg grada i to je sve. Naši turistički radnici kažu „pa to je po legendi“. Pa šta i ako je po legendi!? Po čemu Hrvati napraviše “čudo” u Međugorju, po čemu Grci reklamiraju crkvu Sv. Pavla!?

Ni Grci ni Hrvati ne stide se da ubiru novac i da privlače veliki broj turista.

Kod ulaza u pećinu u Petrovom polju vide se temelji stare crkve. Zar ne bi bilo lijepo da je obnovimo i da, kako to rade i druga mjesta, reklamiramo pećinu kao idealno mjesto za krštenja.

Jer je, po legendi, apostol Pavle ne samo propovijedao hrišćanstvo, nego je i pokrštavao narod na obalama Trebišnjice. A, takođe po legendi, voda u pećini pomaže nerotkinjama i liječi vid.

ostrvo-sveti-pavle-grcka-5

Pećina je preko cijele godine zatvorena osim na Petrovdan – 12. jul. Do nje se dolazi kozijom stazom, a udaljena je od manastira Svetog Petra i Pavla samo dva kilometra.

Da ovako nešto imaju Grci ili Hrvati, ili neko drugi, od ove legende bi napravili, prvenstveno, vjersku turističku destinaciju.

A za kraj ove priče donosimo vam i link kako to rade Grci: Pogledajte OVDJE


Komentari

nevjerovatno koliko jeftin tekst… za onu petparačku priču na kafi u gradu, kada se iscrpi većina tema.
kao prvo, o Sv. Pavlu postoje predanja, a ne legende (koje ste pomenuli mali million puta). Kao drugo, i ovdje postoji ova već tradicionalna trebinjska tendencija zadnjih godina da se proda vjera za večeru, da se obrne koji dinar, da se otvori koji tržni centar. nije bitno gdje. vidjeli smo kako se konji potkivaju, pa sad i mi da dignemo noge?
razlog što grci ovo rade ovdje i hrvati u međugorju je – lova, jer su i jedni i drugi mentalitetom trgovci. lova nije glavni pokretač u Pravoslavlju i u tome je caka. da je tako, davno bi Svetu Goru otvorili turistima, izgradili hotele, bazene i ostala čuda da bi mladi anglosaksonski svijet mogao do mile volje da se pjani, mokri po manastirima i zavaljuje po dračama pod uticajem raznih opijata.
da nastavim da se kod ulaza u pećinu ne nalaze nikakvi temelji crkve o čemu tekst govori. postoje temelji i zidovi stare crkvice relativno blizu, u nekadašnjem selu Doli, kao i na Ilinom brdu, odmah iznad manastira.
na kraju, mali prijedlog da se ovaj tekst čim prije ukloni jer niti vodi ičemu niti generalno ima bilo kakvu svrhu.

Odgovori

Tekst je dobar. Greska jeste ovo gdje se stara crkva nalazi, ali je to nebitno koliko je bitno da ona, prvo, postoji. Drugo, da je tu boravio apostol Pavle. I trece, najvažnije, da se na druge ugledamo ako je to nesto dobro sto oni rade! A ti pametnjakovicu sto gledas samo pravo, za tebe je ovo malo veca filozofija.

Odgovori

I zaboravih u prethodnom komentaru da napisem. Legenda je isto sto i predanje. Rjecnik u ruke..

Odgovori

Legenda je nesto izmisljeno i ima mitoloskog u sebi sto se cesto koristi u knjizevnosti a predanje je tradicija koja se s’koljena na koljeno prenosi kao npr nase epske pjesme sto su dio srpskog predanja tj tradicije.Ovo sto se kaze u tekstu da je legenda imalo bi veze da je uz sv Pavla jos stavio u tekst neko morsko cudoviste onda je to grcka legenda a ovako je u pitanju grcka tradicija koja svjedoci da je tu bio ap Pavle…. i kod nas postoji tradicija koja nam govori o sv Savi ali ne i legenda jer onda bi ukljucivalo zmajeve,cudovista i sta sve ne.Znaci same pojmove trebate nauciti.
Sve u svemu Hercegovina nikad bolje nije izgledala a sve zahvaljujuci narodu posebno mladjoj generaciji koji su shvatili da od sjedenja nema nista,da je Tito davno umro,da su partije obicne sarene laze i koji su skocili i uradili nesto od svog zivota,pokrenuli neko posao i time ucinili da i Hercegovina bolje izgleda.Hercegovina ima jos mnogo prostora da se nadogradjuje ali s obzirom kako lose politicare ima koji ama bas nista za narod nisu uradili za sve ove godine pa mi smo Monte Karlo.Pa vidite sta rade Sarajlije sa Jahorinom….dovode Bojana Krizaja,prave gondolu,kafice,sportske kampove,takmicenja i ta ih Jahorina hrani.Kod nas ne postoji zatvoren bazen i sauna,sezona traje 2 mjeseca i tu je kraj price.Bilecko jezero se cak ni za neki organizovani ribolov i veslanje ne koristi,isto i Gacko i Nevesinje to mogu,u Foci moze i svjetski kup na divljim vodama ali nema niko da to pokrene jer su politicari jako jako losi.Sarajlije imaju svoje politicare,Bijeljina svoje,Krajina svoje,Posavina svoje mi jedini nemamo nikog.

Nije teško shvatiti šta je ovim člankom htelo da se kaže. Tebi to baš nije uspelo. Zadržimo se na Grcima. Radi se o tome da oni, i svi drgi narodi, sa ponosom svetu prezentuju svoju baštinu, pa i ,u pravu si, predanja.A mi kao da ih krijemo. I skoro svi u svetu posetu takvim objektima naplaćuju. Rusi naplaćuju ulaz u svaku lavru i značajni manastir. Grci naplaciju ulazak na skoro svaki lokalitet. I gde si pročitao u tekstu da se predlaže naplaćuvanje ulaza u pećinu. Kad već nisi razumeo, da ti objasnim. Radi se o dolasku većeg broja turista u Trebinje, zar poričeš da Trebinje treba da postane značajnija turistička destinacija. Ovo je samo jedan od načina da se oni privuku. Savim dolaskom, između ostalog i zbog ovoga, moraju odsesti u nekom od hotele, ostaviti neku marku u kroz vanpansionsku potrošnju itd. Kroz to se ostvaruje dobit. Ili si ti protiv razvoja Trebinja, ili si, kako si naveo, kao mladi anglosaksonci na nečemu. Da je sve tako kako ti kažeš onda bi se morali svi manastiri zatvoriti za posete turista, a nisu.

Odgovori

U pravu si. Da li je u pitanju legenda ili predanje uopšte nije bitno za ovaj članak. Diskutujmo o sadržaju članka i šta ovaj predlog može da donese dobrobiti našem gradu, a može.

Predlažem ti da se držiš potkivanja konja i da se ne mešaš u nešto što se ne razumeš.

Odgovori

trebinjac ili dodatak, bar se odluči koje ime ćeš da koristiš ako već misliš da prebaciš lopticu sa predanja na legenda, pa dalje onda na mitove. pamet u glavu…
Vidi ti njih i njihovih sujetica što su se osjetili prozvanim :) da niste šta u radu sa tzv. autorom?
B.R. lepo ti to govoriš, kao i svaki lepi dečko koji je možda kupio stančić u TB, a veći dio godine provodi u BG. nije ti mrsko da prosipaš znanje jer ti, kao i ovi ostali, sve znaš! nema šta ne znaš! a ako ne znaš – e onda je to protivu srpstva, zar ne?
Milane, za potkivanje stani u red…

Johnny – pravo srpsko ime. Da, ja sam koautor teksta. Imam, danas, nepunih 66 godina. Toliko o glupostima i nagađanjima koje si napisao. I da te naučim – rečenica se počinje velikim slovom, a i Grci, Hrvati i Međugorje se pišu velikim slovom. Ti ne samo da si polupismen, nego i nedovoljno pametan. Lepo sam ti odgovorio da u tekstu ne postoji glupost na koju se ti pozivaš, da se išta prodaje i savetovao te da se ne mešaš u stvari u koje se ne razumeš. Ti si živi dokaz da što je čovek neobrazovaniji i gluplji to misli da je pametniji i dozvoljava sebi da se upliće u ono što očigledno ne razume. A kafu u gradu pijem kod Gordijana.

Svaka cast za komentar. Objasnio si sve. Ko ne konta sta mu se moze.

Odgovori

Prvo ti sebe da potkujes znanjem, pa onda da predjes na nas konje, kako nas nazivas, jer mi u nasim kopitima imamo vise pameti nego ti u tvojoj „mudroj“ glavi.

Odgovori

Trebinjska vlast u zadnjih skoro 30 god. nije skontala da je grad naslonjen na dubrovacku opstinu i na crnogorsku stranu. Trebinje po tome moze da bude sa velicinom opstine i privrednim resursima razvijena i prosperitetna sredina.
Ali zahvaljujuci ljudima kao sto je ovaj novinar, odmah se barata sa prodajom necega sto se prodati ne moze, sto rece ovaj prethodni koment. prodaju vjeru za veceru. Ako ce nam hrvati, pa i grci biti uzor, onda je nesto trulo. Okanite se svetih mjesta, ona nijesu za prodaju, ostavite ta mjesta ljudima da se osjecaju slobodno pred uzvisenim, kad ih posjecuju. Praviti vasare kakve hrvati prave je kic i sramota. Hocemo li dozvoliti da nam se cijeli napredni svijet ruga kao sto se rugaju hrvatskoj duhovnoj bijedi. Valjda nijesmo toliko nisko spali da nam hrvati budu uzori.

Odgovori

Nekima ne vredi objašnjavati.

Odgovori

G.M.

Nazvacu Vas gospodinom Johnny najbolje bi bilo da Vi ovaj komentar uklonite i vase misljenje zadrzite za sebe jer nijedno cinjenicno stanje ne posedujete vec ste sujetan i zloban covek, cisto da bi naudili nekome, ali neznate kako i na koji nacin!
Sto se tice Autora objavljenog teksta ovo je odlican predlog za nas Trebinjski kraj jer na taj nacin bi privukli mnogobrojne turiste jer imamo mi mnogo potencijala gde bi mogli zaraditi i nas kraj oplemeniti sa Istoriskim zdanjima jer to Trebinje poseduje i zasluzuje!!!

Odgovori

Sve je lijepo to sa prjedlozima ali budimo iskreni sve to je prdimahovina.Mi jos nismo zavrsili pricu tj. danas bitku sa komsijom od Arandjelova Vladom Segrtom .Masta je masta stvarnost je stvarnost.

Odgovori

Divna prica. Divno mjesto. Niko ne moze promijeniti okolinu ali mozemo promijeniti sebe I svoje poglede na sve oko nas. Interesantan smo mi narod. Tudje dizemo do nebesa, nase – pljujemo iako to nase drugi obozavaju. Gledajte samo koliko nijemaca, engleza, austrijanaca, I ostalih dodje da udahne malo ove ljepote I da je ima za cijelu godinu. A cvijece…pa trebinjke su lijepe zene I ja vjerujem da ce one I svoje balkone da preporode. Ne zbog drugih, zbog sebe samih I svojih porodica…a I svoje ljubavi prema ovom suncem okupanom gradu …

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja