Od danas kreće drugi dio TrebinjeLive specijala "Odlomci, iz za nas, nepoznate istorije Trebinja", koji je naš portal pokrenuo krajem decembra prošle godine. U prvom dijelu, kao što ste upoznati, pisali smo šest različitih tema i to - Trebinje kroz, do sada, nepoznatu istoriju, Dinastije prije Trebinja, Šta je srpska autohtonistička škola?Trebinje je srpska kraljevska prestonicaIntervju sa Jovanom I. Deretićem i U Trebinju stolovala još dva kralja.

trebinje i hriscanstvo

Zna se da je  Sveti apostol Petar, u 1. vijeku n.e. boravio u Trebinju, gdje je propovijedao Hristovo Jevanđelje. Kazimir Sulc navodi pismo apostola Pavla, prema kome je on (apostol Pavle) propovijedao "Hristovo Jevanđelje", Hristovu vjeru kod Srba, od Jerusalima do Italije.

U Trebinju je Srbe prevodio u hrišćanstvo i pokrštavao ih potapanjem u  rijeci Trebišnjici. Time je Trebišnjica postala druga sveta rijeka, pored rijeke Jordan.

Da bi se sve ovo shvatilo, valja se podsjetiti na riječi svetog episkopa dr Nikolaja Velimirovića (Nikolaj Žički), koji kaže: “Rijeka Trebišnjica postala je svetom rijekom zbog krštenja Srba u njoj“.

Ovo, zbog toga, jer je sveti apostol Pavle pokrštavao Srbe potapanjem u Trebišnjicu, kao što je i sveti Jovan Krstitelj pokrštavao u rijeci Jordan. Takođe, poznato je da je sveti  Nikolaj Žički rekao da se voda iz Trebišnjice ne smije osveštavati,  jer je ona sama po sebi sveta voda.

Pored ostalog, ovo potvrđuju trebišta, mala molitvena mjesta,  koja su se nalazila pored korita rijeke gdje su vršena krštenja, kao i duhovni hramovi u većim naseljenim mjestima. Vjerovatno da je rijeka Trebišnjica i dobila ime po trebištima.

Prema arheološkim nalazima, takvi duhovni hramovi nalazili su se u Paniku, Mičevcu, Tribuliumu, Gomiljanima, Bijelaču, Tvrdošu i nadalje do Zavale i Hutova.

U to vrijeme Rimom je vladao Neron. Bio  je poznat, između ostalog, i  po tome što je bez milosti  progonio hrišćane. Zbog toga se Sveti Pavle skrivao u pećini, koja se i danas zove Pavlova pećina, a udaljena je oko dva kilometra od manastira Svetog Petra i Pavla u Petrovom polju, gdje je u tajnosti nastavio da propovijeda i pokrštava.

Sveti apostol  Petar je, nešto kasnije, došao u Trebinje  gdje se sastao sa Svetin Pavlom. Poslije izvjesnog boravka u našem gradu zajedno su otišli za Rim. Shodno ovome vjeruje se da je i Sveti Petar boravio u ovoj pećini. Time je ova pećina postala veliko hrišćansko svetilište.

Sveti apostoli su postavljali  hrišćanske propovjednike, koji su propovijedali Hristovo Jevanđelje, u svim većim naseljenim mestima i na svim putnim pravcima kojima su  prolazili. Poznato je da je Trebinje od početka bilo sjedište episkopije u manastiru Svetih apostola Petra i Pavla u Crnaču.

Pored apostola Jakova, Petra, Pavla i Luke u Trebinje su dolazili i njihovi učenici Tit, Ermija i Dojmo i zadržavali se u episkopiji i konaku manastira Svetog Petra i Pavla. Tako je Trebinje imalo ulogu najvažnijeg hrišćanskog sjedišta u Dalmaciji.

Sve ovo nam govori da je Trebinje bilo vrlo značajan hrišćanski centar tog  vremena.

Sv. Nikolaj Velimirović kaže: Prije svetaca Kirila i Metodija, peštere hercegovačke i skadarske bile su naseljene pobožnim peštercima”.  I ovo nedvosmisleno govori da su Trebinjci među prvima primili hrišćanstvo.

Najtoplije vam preporučujemo da pročitate knjigu našeg Trebinjca Milorada Đ. Deretića “Pećina apostola Pavla”, pa čak i da je svaki Trebinjac ima u sopstvenoj biblioteci.