Tačna lokacija gdje je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista je danas nepoznata. Ali se na osnovu nekih dokumenata i arheoloških nalaza smatra da je to lokacija na rijeci Jordan na osam kilometara od Jerihona i na pet kilometara od ušća rijeke Jordan u Mrtvo more.

mjesto-krstenja-isusa-hrista-2 Mjesto gdje je Isus, po mišljenju istoričara, kršten a koje se nalazi u Jordanu

Gdje se mjesto tačno nalazi danas se spore Izrael i Jordan. Pitanje je da li se spore da bi došli do tačnog mjesta, ili zbog turizma!?

Jordan je promijenio svoje korito, i na mjestu krštenja je danas suvo. Danas vode Jordana protiču 300 metara južnije. Jordanci su, naravno, napravili na najbližem dijelu rijeke stvarnom događaju mjesto za krštavanje.

Jordan tvrdi da je tačno mjesto na njihovom dijelu rijeke.

Mjesto na kome je sveti Jovan Krstitelj krstio Gospoda Isusa Hrista „van svake sumnje“ nalazi se u njihovoj zemlji, kako oni tvrde, na istočnoj obali rijeke Jordana.

Oni osporavaju tvrdnju Izraela da je Hristos kršten na zapadnoj obali Jordana, u Izraelu, na mjestu tzv. Juditine crkve, koja je nedavno preimenovana u „Crkvu krštenja“.

„Bili smo šokirani kada smo čuli da Izraelci proglašavaju mjesto krštenja na zapadnoj obali uprkos dobro poznatim istorijskim i religijskim činjenicama“, kažu Jordanci.

Radi se, u stvari, o istom mjestu na rijeci, samo prekoputa, na drugoj obali.

mjesto-krstenja-isusa-hrista-3 Pogled sa izraelske na jordansku stranu

Ovo je do skoro bila ratna zona koju turisti nisu posjećivali. Izraelci su na dijelu rijeke Jordan, koja naravno pripada njima, napravili mjesto za koje oni tvrde da je baš tu Isus kršten. U sređivanje ovog mjesta Izraelci su uložili 2,3 miliona dolara.

mjesto-krstenja-isusa-hrista-3 I sa izraelske i sa jordanske strane sve vrvi od turista

Prije izgradnje ovog mjesta Izraelci su na drugom mjestu, uzvodno, napravili centar za krštavanje na rijeci Jordan. Svi su znali da to nije pravo mjesto.

Ipak, ogroman broj hodočasnika i turista je dolazio. Kada već, zbog rata, nisu mogli da priđu pravom mjestu, bilo im je važno da se krste potapanjem u Svetoj rijeci. Oni su ovdje napravili veliki biznis.

mjesto-krstenja-isusa-hrista-4 Mjesto na kome su se vjernici krštavali na izraelskoj strani, prije premještanja.

Od oko 3,4 miliona turista koji svake godine posjećuju Izrael, 69 odsto su hrišćani, a 38 odsto kaže da su došli u hodočašće.

Za sada poslovično preduzimljivi Jevreji ubiraju neuporedivo veće količine novca.
Kao što smo ranije pisali Trebišnjica je druga sveta rijeka (pogledajte OVDJE). A šta tek reći o pećini Svetog Pavla. A mi ni dinara ne umijemo od toga da zaradimo!?

Mjesto na kome su se vjernici krštavali na izraelskoj strani, prije premještanja.