Zbog velikog interesovanja koji je izazvao naš prethodni članak o turizmu Trebinja, kao i na zahtjev naših čitalaca, objavljujemo još jedan članak o toj temi.

od utorka zabranjen ulazak autima u stari grad u trebinju

Predlažemo da Turistička organizacija Trebinja organizuje, kako se to danas popularno kaže, okrugli sto o unapređenju turizma u Trebinju.

U Trebinju ima dovoljno pametnih ljudi, pa nije previše potrebno, jer je skupo, dovoditi ljude sa strane. Neka svako na tom sastanku iznese svoje ideje. Svakoga treba saslušati i bez predrasuda o svemu razmisliti.

Samo jednom rečenicom Nebojša Popović, koji je dao komentar u prošlom članku o turizmu na našem portalu, rekao je puno toga, i dao prave smjernice. Takvih ljudi i ideja sigurno u Trebinju ima još puno.

Turizam nije nešto što se može jednom izgraditi i tu ostati. To je živa materija koju stalno treba nadograđivati. Do sada se znalo za neke činjenice. Sada se zna još toga. Na svemu novom trebe raditi i to sa ljubavlju za svoj grad i njegov napredak.

I nema veze ko je i kako iznio ideje i saznanja. O svemu treba dobro razmisliti i vidjeti, prije svega kakvu i koliku korist to može donijeti.

Ponovo treba napraviti strategiju šta je tu osnova na kojoj treba graditi razvoj turizma našeg grada. Trebinje ne treba da se takmiči ni sa Dubrovnikom, ni sa Kotorom, ni sa Herceg-Novim, ni sa kim, ali sa njima se i mora i treba sarađivati.

Mora se imati i izgraditi sopstvena strategija. Ni Kotor, ni Herceg-Novi, pa ni Dubrovnik nemaju ono što Trebinje ima, a što su vrlo jaki motivi za turiste da dođu.

Da sada ne ulazimo u raspravu ko je tu živio, Srbi ili Iliri ili Tribuni ili Dalmati, Trebinje ima objekte iz praistorije i istorijski kontinuitet, naravno, do današnjih dana. Praktično, nema istorijskog perioda, a da u Trebinju nema iskopina i ostataka iz drevne prošlosti. Ne zaboravite, Trebinje je starije od Dubrovnika.

Koje to razloge za posjetu Trebinju treba isticati?

Istorija i bogatstvo lokaliteta su osnova za razvoj turizma u kontinentalnom dijelu. Tu Trebinje, praktično, nema konkurenciju. Od nalaza u Mosku, Orašju na Zubcima, do mnoštva tvrđava, kojih po broju skoro da nema ni jedan grad, i mnogo drugih starina iz davnih vremena koji su bitni za turizam.

Vjerski turizam - Ni ovdje Trebinje skoro da nema premca. Nije potrebno u ovom tekstu da ih nabrajamo niti da detaljnije pišemo o tome. To smo djelimično uradili u prošlom tekstu, kao što smo o istoriji pisali u nekoliko članaka. I kao što smo rekli, Trebinje treba nazvati hercegovačkom Svetom gorom. Nikako se ne smije zaboraviti da sve tri religije imaju svoje mjesto u Trebinju.

Geografski položaj  Trebinja - Blizina mora, idealna nadmorska visina, blagorodna klima... kao i blizina jakih turističkih destinacija su veliki aduti Trebinja. Trebinje, treba i mora, da ostane povoljnije u cijenama od primorskih gradova.

Potrebno je privući turiste da borave u našem gradu, a iz njega lako mogu da posjete Dubrovnik, Cavtat, Mostar, Boku kotorsku, Vjetrenicu... Ovdje treba imati u vidu i saobraćajne veze, a blizina aerodroma je vrlo značajna.

Da, ne smijemo da zaboravomo ni mnogo sunčanih dana.

Sportski turizam - O ovom vidu turizma nećemo detaljno pisati. Mislimo da ovaj vid turizma treba unaprijediti i dovesti ga na mnogo viši nivo. Naravno, ovdje mislimo na sve segmente sporta, pa i na planinarstvo, paraglajding, biciklizam...  A i jedan, bar mali, muzej sporta, posvećen svjetski poznatim sportistima koji potiču iz Trebinja bi svakako dobrodošao.

Lovni turizam - Po ovom pitanju se do sada ništa ne radi. Lovni turizam donosi ogromne prihode. Klijentela je bogata i ostavlja ozbiljne sume novca. Velika lovišta u svijetu pa i u Srbiji prihoduju ozbiljna sredstva. Nije problem zapatiti, prije svega pernatu divljač (fazane, prepelice...).

Prirodne ljepote - O ovome zaista ne treba trošiti riječi. Samo treba sve što nam je Bog dao malo srediti i reklamirati.

Gastronomija - Trebinje je već poznato po proizvodnji vina i na tome treba nastaviti sa radom. U oblasti ponude hrane treba puno raditi. Ogromne mogućnosti postoje. Sa mnogo mašte, inventivnosti i ljubavi i ovo se može dovesti na visok nivo. Naravno, treba prije svega nuditi svoje specijalitete.

O ovome bi moglo mnogo da se napiše, ali smatramo da je kao inicijativa i ovo dovoljno.

Pozivamo sve naše sugrađane, a i druge, da svojim komentarima na našem portalu daju svoj doprinos razvoju turizma u našem gradu. Možda će nešto od toga uvidjeti i prihvatiti trebinjski turistički radnici.