Priznajte, zar nije sjajan osećaj kada odete kod fizera koji se temeljno posveti pranju vaše kose i masaži glave. Prija, zar ne? Ali pored čistog uživanja, postoji još jedan razlog zbog kojeg je masaža glave fenomenalna stvar, a to je bolji i brži rast kose.

masaza glave

Ukoliko vam kosa sporo raste ili ne daj Bože imate problem sa pojačanim opadanjem kose, jedna od rutina koje vam mogu pomoći da riješite taj problem jeste i masaža glave. Znači li to da treba redovno da idete kod frizera i tamo perete kosu? Ma ne! Možete vi to same! Zato hajde da pročitate kako pravilno masirati skalp.

Kako masaža glave može pomoći da kosa bolje raste?

Istina je da prilikom relaksacione masaže koja nam opušta tijelo i lišava nas stresa, glava prilično često bude zapostavljena. Istina je takođe da se posljedice stresa i te kako ogledaju na glavi, a posebno na kosi koja usljed stresa može početi da opada.

Svaka masaža, pa i masaža glave, podrazumijeva povećanu cirkulaciju u predjelu koji se masira. Povećan protok krvi dovodi hranjive materije (vitamine, minerale pa i kiseonik) do masiranog dijela (a u ovom slučaju glave) koji su neophodni za brži rast kose.

Kako masirati glavu?

Postoje dvije osnovne tehnike koje možete primijeniti:

Jedna je ona suva, koja ne zahtijeva ništa drugo osim vaših prstiju i koju možete primijeniti svakodnevno.

Druga uključuje primjenu određenih prirodnih ulja za kosu koja dodatno stimulišu rast, ali koja isto tako treba i isprati sa kose pa nisu pogodna kao svakodnevni tretman.

Suva masaža skalpa

Ovo je metoda masaže glave koja ne uključuje primjenu ulja, šampona niti bilo čega drugog što utrljavate u glavu. U suštini, možete je raditi poslije pranja kose dok je još mokra ili na suvoj kosi - po želji. Važnije je ipak da sebi napravite neku rutinu i da je radite svaki dan i rezultate ćete sigurno primijetiti. Ne, nema izgovora poput "Nemam ja vremena za to". Imamo za vas ovaj prijedlog. Imate li neku seriju koju pratite svaki dan? Eto vremena za masažu glave. Odmarate uz internet? I to može.

Koraci koje treba da uradite su sljedeći:
● Zauzmite udoban položaj i sjednite.
● Stavite vrhove prstiju na sredinu čela, a palčeve a sljepoočnice
● Pratite zamišljenu liniju na sredini tjemena (tamo gdje bi vam bio razdjeljak). Pomjerajte i palčeve i jagodice ostalih prstiju tom linijom.
● Masirate prvo samo sredinu glave i krećete se blago pritiskajućim pokretima od čela ka zadnjem delu glave, odnosno ka vratnim pršljenovima.
● Kada dođete do kraja ponovite proces. Sada ne masirete samu sredinu glave, već ruke malo odvojite i vršite pritisak oko 1,5 cm lijevo i desno od centralnog dijela koji ste maloprije masirali
● U sljedećem krugu još malo udaljavate prste i masirate 2,5 cm od sredine glave
● Nastavite sa masažom na taj način dok ne izmasirate cijelu glavu

Masaža glave uljem

Ako imate problem sa opadanjem kose, onda obavezno dva puta nedjeljno u svoju rutinu dodajte i masažu sa prirodnim uljima koja podstiču rast kose.

Da biste ravnomjerno nanijeli ulje i da bi masaža tekla glatko, potrebno je da odgovarajućom četkom za kosu razmrsite sve zamršene vlasi. Nakon toga, pripremite ulje - esencijalno ulje ruzmarina ili ricinusovo ulje odlični su za njegu skalpa, jer podstiču površinsku cirkulaciju dodatno, a ulje čajevca ili lavande su super u borbi protiv peruti.

Imajte na umu da neka od ovih ulja nisu pogodna da se koriste nerazblažena, pa vam treba i neko bazno ulje u kojima ćete ih razrijediti. Kao bazno ulje možete koristiti kokosovo, maslinovo ili bademovvo ulje. Na jednu kašiku baznog idu dvije kapi esencijalnog ulja. Ovo je jako važno, jer su neka ulja previše jaka i mogu izazvati iritacije (kao ulje čajevca), dok su neka previše gusta i teško ih je nanijeti ako se ne razblaže (kao na primjer ricinusovo ulje).

Kada ste obavili pripremu, nanesite malo ulja na vrhove prstiju. Lagano pritiskajući, izmasirajte glavu, kao kad radite suvo masiranje glave - počevši od čela ka zadnjem dijelu glave. Pritiskajte prvo tačke na sredini glave, a zatim širite razmak između ruku i izmasirajte cijeli skalp.

Kada je ovaj vid masaže sa uljem u pitanju, ovdje nije kraj tretmana. Ulje treba da ostavite da djeluje. Zato zamotajte glavu u peškir i ostavite tako barem pola sata ( a može i duže). Poslije ispreite mlakom vodom i nekim prirodnim, blagim šamponom. Ukoliko vam krajevi kose nisu suvi, regenerator ćete poslije tretmana uljem moći i da preskočite.

Može li se na ovaj način zaista postići rast kose ili je to mit?

Studije su pokazale da na ovaj način možete povećati debljinu dlake i kosa će vam svakako biti jača i zdravija. Sporadični primjeri i iskustva onih koji su ovo radili govore da je na ovaj način moguće stimulisati rast nove kose, premda to najviše zavisi od toga šta je uzrok opadanja.

Iako postoje brojni masažeri za kosu, nisu svi podjednako dobri. Neki se umrse u kosu i kidaju je, kao kada je kidate lošom četkom za kosu. Neki su previše grubi i oštri pa mogu da oštete kožu glave. Time mogu nastati i ožiljici na glavi pa kosa onda ima još veći problem da izbije na površinu i raste. Zato je najbolje osloniti se na svoje prste. I tu vodite računa da se masirate jagodicama prstiju, a ne noktima.

Da bi masaža glave dala efekte koje ćete i vidjeti, biće potrebno malo strpljenja. Radite ovo svaki dan, najmanje 10 minuta dnevno i nakon pet mjeseci primijetićete sigurno da vam je kosa gušća. Istina, kada gledate sebe svaki dan, može biti teško primijetiti ovakve rezultate. Zato, da biste ustanovili da li ima napretka - napravite fotografije. Slikajte se na svakih 15 dana na istom mjestu, iz istog ugla, sa istom frizurom. Sigurni smo da ćete vidjeti rezultate.

Usput, pored toga što je dobra za rast kose, masaža glave će vam prijati, opustiti vas i može biti odličan način da se riješite tenzija i glavoblja. Uz esencijalno ulje lavande, donijeće vam pravo smirenje i lak san.