Kada pomislimo na lijepu, dugu, zdravu i savršeno njegovanu kosu prvo na umu imamo Indijke.

kosa

Ove žene su definitivno otkrile recept za apsolutno savršenu kosu, baš onakvu kakvu svi priželjkujemo i to bez skupih tretmana i luksuznih proizvoda.

Došlo je vrijeme da i vi otkrijete tajnu koja se krije iza njihovih bujnih tamnih lokni i talasa i još danas krenete na put ka kosi kakvu sanjate.

1. Sok od aloje

Da li u svojoj blizini imate saksiju sa fantastičnom aloja verom? Vrijeme je da iskoristite prednosti ove biljke na najbolji način. Sok aloje je najbolji prirodni preparat za stimulaciju rasta kose.

Otkinite par listova i presjecite je na pola i stisnite da iscijedite sok. Ovu dragocjenu tečnost nanesite na skalp i utrljajte u kožu. OStavite minimum dva sata, a poželjno je preko noći, da hranljive supstance prodru do korijena dlake.

2. Pantenol u službi ljepote kose

Pantelon je odličan proizvod za regeneraciju kože glave i zaustavljanje opadanja kose.

Nabavite pantelon gel ili krem i nakon uobičajenog pranja kose nanesite ga na korijen vlasi utrljavajući i masirajući tjeme. Ostavite da odstoji pola sata pa isperite. Pantenol možete nanijeti i na dužinu kose i tako se riješiti statičkog elektriciteta u hladnim zimskim danima.

3. Ispiranje hladnom vodom

Potrudite se da vam ovo postane navika čak i tokom zime. Hladna voda zatvara pore i poboljšava cirkulaciju i samim tim utiče na sveukupno poboljšanje stanja kose. Već nakon prvog ispiranja primjetićete da je kosa sjajnija.

Ovo ne znači da treba da u potpunosti ispirate kosu hladnom vodom, već samo na kraju pranja, posljednjih 30-ak sekundi namjestite tuš na hladnu vodu.

4. Jabukovo sirće u pranju kose

Bar dva puta mjesečno poslužite se jabukovim sirćetom prilikom pranja kose. Jabukovo sirće aktivira rad folikula kose i tako poboljšava njen rad i utiče na jačanje vlasi.

Nakon uobičajenog pranja, sirće upotrebite umjesto balzama. Nemojte ga ispirati već ostavite da ga kosa upije. Ne brinite, neprijatan miris će ispariti.

5. Proteinske maske

Proteinske maske su najbolje rješenje za čuvanje krajeva kose od pucanja i oštećenja. Dva jaja koja su stajala na sobnoj temperaturi razbijte, odvojite bjelance od žumanaca, bjelanca umutite da se stvori čvrsta pjena. Dobijenu pjenu nanesite na krajeve kose, uvijte kosu u punđu, stavite kesu na kosu i ostavite da maska djeluje par sati.

6. Maska od jaja i konjaka

Za jaja već znate da su odličan izvor proteina neophodnih za izgradnju kose, ali da li ste znali da konjak zadrži tanin - supstancu odgovornu za veću gustinu kose. Umutite jaja sa malo konjaka, dodajte maslinovo ulje i nanesite dobijenu smjesu na kosu. Ostavite da djeluje par sati pa isperite.